Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKASezona u Brelima startala fantastično, Nijemaca 40 posto više nego lani

Sezona u Brelima startala fantastično, Nijemaca 40 posto više nego lani

I dok se sezona u Dalmaciji posljednjih dana, u nacionalnim medijima, predstavlja kao lošija, pa čak i upitna, iz Brela stižu posve drugačije brojke, a i vijesti. Naime, u svibnju je ostvareno 93 posto više dolazala i 78 posto više noćenja nego lani, a cijelu trećinu čine Nijemci. Na drugom su mjestu Šveđani s 12 posto, a potom susjedi iz BiH sa 8 posto.

Iako je Nijemaca 33 posto, otprilike kao prošle godine, obilati porast u dolascima i noćenjima odrazio se na daleko veće apsolutne brojke. Naime, lani ih je u svibnju bilo 6000, a ove godine čak 10 tisuća, što je 40 posto više!

Hotelski je smještaj u svibnju ostvario preko 26,7 tisuća noćenja, preko dvostruko više nego lani (točnije, za 117 posto). Obiteljski je smještaj u petom mjesecu bio na sličnim razinama kao 2022. godine.

Lipanj nije fantastičan u mjeri kao svibanj, ali je i dalje izvrstan, posebice s obzirom na iznimno loše vrijeme koje je iza nas. U dolascima se bilježi porast od 3 posto, a u noćenjima od 4 posto. U hotelima se dogodio porast od 17 posto, a obiteljski je smještaj zabilježio pad od 10 posto.

Nijemci su i dalje vodeće tržište. U lipnju je otprilike svaki peti gost Nijemac, dok je Poljaka 12 posto. Na trećem mjestu su Česi i Šveđani s 10 posto.

Najave za glavnu sezonu su također dobro, kako doznajemo od Valentine Vitković, direktorice TZ Brela. Očekuje se popunjenost za oko 3 posto veća nego lani u srpnju, a kolovoz je na razini prošle godine.

Hotelski su kapaciteti dosta oslonjeni na skandinavsko tržište na kojemu se ove godine ne očekuju potresi poput lanjskog štrajka, koji je značajnije utjecao na njihov konačni udio u brojkama.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -