Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaRASTUĆI PROBLEM Broj napuštenih pasa u našoj županiji u tri godine narastao...

RASTUĆI PROBLEM Broj napuštenih pasa u našoj županiji u tri godine narastao dva i pol puta

Županija Splitsko-dalmatinska donijela je Program kontrole populacije napuštenih pasa na području županije. Naime, navodi se kako na području Splitsko-dalmatinske županije, u ruralnim ali i urbanim područjima, luta veliki broj napuštenih pasa.

– Takvi psi predstavljaju rizik za zdravlje i dobrobit ljudi, jednako kao i za zdravlje i dobrobit životinja, a ako nisu sterilizirani predstavljaju i izvor povećanja populacije napuštenih životinja. Pojedini nose širok raspon patogena, pod utjecajem regije i staništa, te ih šire i prenose drugim životinjama i ljudima, navodi se u programu.

Prema dostupnim podacima procjenjuje se populacija napuštenih pasa na području
Splitsko-dalmatinske županije na 231 napuštenih životinja u 2017. godini – 497 za 2018. godinu- 693 u 2019. godini –  584 u 2020. godini.

Program kontrole populacije napuštenih pasa na području Splitsko-dalmatinske županije usmjeren je na upravljanje populacijom napuštenih pasa i kontrolu rizika koju ova populacija predstavlja, uključujući i njezino smanjenje kada se smatra neophodnim, a temelji na dugoročnom, integriranom, sveobuhvatnom i humanom pristupu.

Glavni cilj Programa je smanjivanje broja neželjenih, a zatim i napuštenih pasa i u tu svrhu treba koristiti sve dostupne zakonske alate djelujući na glavne uzroke problema, a to su neprovođenje mikročipiranja i mjera kontrole razmnožavanja, odnosno konstantan nastanak neželjenih štenaca koji postaju napuštene životinje.

U cilju provedbe Programa Županija surađuje s udrugama za zaštitu životinja, kinološkim i lovačkim udrugama, državnim tijelima nadležnima za poslove veterinarstva, veterinarskim organizacijama, vlasnicima i posjednicima pasa, te drugim fizičkim i pravnim osobama koji su zainteresirani doprinijeti zaštiti životinja, navodi se u programu.Program se donosi za petogodišnje razdoblje.

I.Ćirak /foto Pixabay

- Oglas -