Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaSPORTRagbi: Svaguša i Čondić osvojili srebro u reprezentativnom dresu

Ragbi: Svaguša i Čondić osvojili srebro u reprezentativnom dresu

Hrvatska reprezentacija u ragbiju 7 za vikend je nastupila na EP-u u Zagrebu.
Bio je to prvi od dva ovoljetna turnira Trophy divizije, a naši reprezentativci na njemu su ostvarili povijesni uspjeh. Hrvatska jre odigrala odličan turnir te je na kraju osvojila srebrnu medalju.

U povijesnom rezultatu za hrvatski ragbi sudjelovala su i dvojica ragbijaša Makarske rivijere, Marko Svaguša i Duje Čondić.
Hrvatska je bila smještena u skupinu s Bugarskom, Švicarskom i Švedskom, a zaključila ju je s maksimalnom učinkom. U prvom kolu naše dečke čekala je Bugarska, koja se pokazala kao tvrd orah. Bio je to neizvjestan dvoboj u kojem je Hrvatska uspjela doći do važne pobjede (25:19) i tako dobiti dodatno samopouzdanje za nastavak natjecanja.

Drugo kolo igralo se istu večer, a Hrvatska je u njemu odmjerila snage sa Švicarskom. Za razliku od njihove ragbi 15 reprezentacije, švicarska „sedmica“ ipak nije na tom nivou, pa je Hrvatska došla do lagane pobjede (28:7). Dan kasnije izabranike Anthony-ija Poše čekao je dvoboj protiv Švedske. Ni u toj utakmici Hrvatska nije imala većih problema, te je skupini završila sa sve tri pobjede i kao prva prošla u četvrtfinale.

Drugi dio natjecanja Hrvatska je otvorila dvobojem protiv neugodne Poljske. Riječ je o reprezentaciji koja je u Trophy diviziju došla iz najjače divizije, stoga je bila jedan od favorita natjecanja. No, naši dečki nisu bili nimalo impresionirani snagom svojih suparnika. Dapače, Hrvatska je odigrala fenomenalno te je s uvjerljivih 31:12 projurila u polufinale.

Ondje su je čekali jaki Mađari, kojima je turnir u Zagrebu poslužilo kao odlična priprema za EP u Budimpešti početkom srpnja. Polufinale je za Hrvatsku krenulo jako loše. Naime, naši dečki na poluvremenu su zaostajali 21:0 te se činilo da će otići u borbu za treće mjesto.

Ipak, u nastavku utakmice dogodilo se nešto uistinu nevjerojatno. Hrvatska je odigrala maestralno te je došla do velikog preokreta i finala. Izabranici Anthony-ija Poše slavili su s 21:26 i tako ostvarili povijesni uspjeh za hrvatsku ragbi. Plasman u finale nevjerojatan je rezultat za hrvatski ragbi 7, no put do zlatne medalje bio je neprelazan. U borbi za trofej sastale su se Hrvatska i Ukrajina, a Ukrajinci su se pokazali kao puno bolji te su došli do uvjerljive pobjede (41:5).

Hrvatski ragbijaši EP u Zagrebu okončali su povijesnim uspjehom i nat to mogu i moraju biti ponosni. Osvojili su prvu medalju u povijesti našeg ragbija 7, zahvaljujući čemu im se otvara put do elite. Dvije najbolje reprezentacije s turnira iz Zagreba i Budimpešte (po ukupnom zbroju bodova) izborit će plasman u Championship diviziju, u kojoj se nalaze velesile poput Irske, Engleske, Walesa, Francuske i Italije. Hrvatska za sada drži drugo mjesto ukupnom poretku te u ovom trenutku ima kartu za elitu, ali posao još nije gotov. Za manje od mjesec dana igra se drugi turnir Trophy divizije, ovaj put u Budimpešti.

Kako bi izborila nastup među najboljima Hrvatskoj će biti potreban novi odličan rezultat, no budu li na razini koju su prikazali na Lučkom, izabranici Anthony-ija Poše imat će veliku priliku za ulazak u najviši rang europskog ragbija 7.
D.Srzić/ foto MD

- Oglas -