Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaSPORTRagbi: Hrvatska ispala iz Championship divizije, u sastavu reprezentacije bio i Svaguša

Ragbi: Hrvatska ispala iz Championship divizije, u sastavu reprezentacije bio i Svaguša

Hrvatska ragbijaška reprezentacija od sljedeće sezone ponovno će zaigrati u Trophy diviziji ragbija 7. Nakon što su prije tri tjedna zauzeli pretposljednje mjesto na turniru u Makarskoj, kako bi se spasili ispadanja u Hamburgu su trebali popraviti svoj plasman. Nažalost, u tome nisu uspjeli te ih 2025. nećemo gledati u elitnom rangu europske „sedmice“.

Izabranici Anthony-ija Poše na turnir u Hamburgu otputovali su načeti ozljedama. Naime, Hrvatska u Njemačkoj nije mogla računati na Domagoja Plazibata, Niku Vraneševića i Filipa Perice. No, tu nije bio kraj njenim mukama. Tijekom turnira otpala su joj još trojica igrača (Vlašić, Svaguša i F. Rizzi) zbog čega je samu završnicu natjecanja dočekala u krnjem sastavu.

Naši ragbijaši bili su smješteni u skupinu s Irskom, Portugalom i Belgijom. Unatoč silnoj želji, razlika u kvaliteti i iskustvu bila je evidentna te su hrvatski reprezentaciju pretrpjeli tri vrlo uvjerljiva poraza. Po završetku grupne faze, slijedilo je razigravanje za ukupan plasman. Hrvatska je bila posljednja u svojoj skupini, te ju je čekala prva utakmica za razigravanje od 9. do 12. mjesta. Na putu do prvih bodova u Hamburgu stajali su joj Britanci. Izabranici Anthony-ija Poše pružili su dobar otpor favoriziranim protivnicima, ali više od toga nisu mogli. Velika Britanija je slavila s 38:14 i tako hrvatske reprezentativce gurnula u borbu za 11. mjesto. Već tada je bilo jasno da Hrvatska ispada u niži rang, no svejedno je morala odigrati svoju posljednju utakmicu u Championship diviziji.

Kao i prije tri tjedna u Makarskoj, i ovaj put ju je u borbi za 11. mjesto čekala Ukrajina. Nažalost, Hrvatska ovaj put nije uspjela parirati odličnim Ukrajincima, koji su slavili s 38:0. Naša reprezentacija na turniru u Hamburgu zauzela je posljednje, 12. mjesto, čime je i službeno ispala u Trophy diviziju.

U sastavu reprezentacije bio je i naš Marko Svaguša, no tijekom natjecanja zadobio je ozljedu zbog kojeg je bio prisiljen propustiti samu završnicu.

Spomenimo i da su se u finalu Hamburga ponovo našle Francuska i Irska, a za razliku od prije tri tjedna u Makarskoj ovaj put slavili su Irci. U borbi za broncu Portugal je s 14:12 bio bolji od Njemačke.

Ovakvim konačnim raspletom (zbrajanjem bodova s oba turnira), naslov europskog prvaka za 2024. pripao je Francuzima, dok su do srebra stigli Irci. Na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja popeli su se ragbijaši Njemačke.

Championship diviziju napuštaju Hrvatska i Ukrajina, koje će sljedećeg ljeta zaigrati u drugom rangu kontinentalnog ragbija 7.
Hrvatska je na turniru u Hamburgu nastupila u sljedećem sastavu: Marko Grčić, Jan Vlašić, Marin Vlajčević, Srđan Majkić, Luka Lerotić, Marko Svaguša, Nikola Pavlović, Matej Buljanović, Domingo Rizzi, Ivo Perić, Luka Prološčić i Nik Jurišić.
D.Srzić / foto Hrvatski ragbijaški savez

- Oglas -