Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPUTOVANJA IZ TREĆIH ZEMALJA "Gosti iz Srbije i BiH jedva čekaju...

PUTOVANJA IZ TREĆIH ZEMALJA “Gosti iz Srbije i BiH jedva čekaju doći, ali najprije riješite probleme””

U restoranu Peškera jučer je održan turistički skup u organizaciji Predraga Aranđelovića Pece, vlasnika turističke agencije “Peca Tours”, a tema je bila priprema turističke sezone odnosno nužno ublažavanje mjera prema trećim zemljama odakle nam dolazi dio turista.

Tim su povodom u Makarsku stigli gosti iz Srbije, točnije, općine Kula, a predvodio ih je predsjednik Strahinja Paravinja, zamjenik Valka Koralj sa suradnicima, dok je u delegaciji bio i Jozef Soldo, vlasnik “Titel prevoza”. Susretu se odazvao i gradonačelnik Jure Brkan koji je posjetio skup i saslušao iznesene probleme, obećavši pomoć, a bili su i Tonći Lalić ispred TZ-a Makarska, Ivo Mravičić, direktor TZ-a Tučepi i Davor Andrijašević, direktor TZ-a Gradac.

– Danas je veliki dan za Makarsku rivijeru kao destinaciju, doputovao nam je i dogradonačelnik Kule, i predsjednik Gradskog vijeća Kule i jedan od vodećih turoperatora u Srbiji, a doveli smo  i televiziju Mađarske i Televiziju Novi sad; svi su oni došli da vide kako ih čekamo i kako ćemo ih dočekati ove godine. Namjera nam je ukazati na probleme koje moramo riješiti u narednih 15 dana. Radi se o tome da treba pustiti djecu do 16 godina bez vakcine, i da se ne traži 100-postotna uplata smještaja za goste iz trećih zemalja. U tome nas je podržao i gradonačelnik Jure Brkan koji će to prenijeti državnom tajniku Tončiju Glavini i premijeru Andreju Plenkoviću. Naši gosti čekaju, oni su spremni i doći će već sutra, preksutra, samo trebalo riješiti što prije probleme, ispričao nam je organizator Aranđelović Peca.

Marta Bulatović, direktorica turističke agencije Titel prevoz kazat će kako 16  godina surađuju s Peca Toursom te podsjeća kako su lani ostvarili 25 posto u odnosu na 2019.godinu, i to zahvaljujući činjenici da u Vojvodini imaju dosta državljana s dvojnim državljanstvom.

– Ove su nam godine problem djeca između 7 i 16 godina koja nisu cijepljena, i koju roditelji ne žele izlagati traumi PCR testiranja, a i veliki je trošak. Treba im dozvoliti da putuju s roditeljima bez testiranja. Također treba olakšati graničnu proceduru. Ove je godin unaprijeđena procedura Enter Croatia pa će se moći vidjeti i potvrda o cijepljenju. Važno je olakšati jer nas je 9 stajalo sat vremena na granici, a zamislite kako je kad imate autobus od 50 turista. To će ljude odvraćati od putovanja, upozorava Bulatović. tueisttičke agencije Titel Prevoz

Davor Andrijašević, direktor TZ Gradac u kojemu značajan dio čine turisti iz BiH, koje također zahvaćaju postojeće mjere prema trećim zemljama, kaže kako se jesmo dobro pripremili, no da će sve ovisiti o mjerama koje proglasi RH i nadležne zdravstvene institucije.

– U ovom trenutku postoje određene tegobe u smislu ulaska u Hrvatsku  iz trećih zemalja, a isto tako treba reći da su to nama značajni gosti po broju noćenja i dolazaka. No za vjerovati je da će se tijekom lipnja popravljati situacija i da ćemo od 1.srpnja imati kudikamo bolju zdravstvenu situaciju i situaciju glede propisanih mjera, komentirao je Andrijašević.

Ivona Ćirak

- Oglas -