Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPROJEKT UDRUGE ZA UDRUGE Održana panel rasprava Mogućnosti civilno-privatne suradnje

PROJEKT UDRUGE ZA UDRUGE Održana panel rasprava Mogućnosti civilno-privatne suradnje

“Mogućnosti civilno-privatne suradnje” naziv je panel rasprave održane danas u konferencijskoj dvorani Apfel Arene. Radi se o petoj u nizu panel raspravi u sklopu projekta „Udruge za udruge“ koji ima za cilj poboljšati i povećati kapacitete organizacija civilnog društva. Tema današnje rasprave bila je vezana uz suradnju makarskih privatnih poduzeća i civilnih udruga na primjeru dosadašnjih, ali i budućih suradničkih projekata, čime je zaokružena priča o međusektorskoj suradnji kao važnom čimbeniku u procesu podizanja kvalitete života lokalne zajednice kroz povezivanje svih njezinih dionika.

U raspravi su sudjelovali predstavnici privatnog sektora: Mijo Pašalić, vlasnik poduzeća Apfel d.o.o., Zoran Premeru iz tvrtke Premis d.o.o., Petra Mravičić iz tvrtke Tip Ekstreme, ali i članica udruge UZOR Osejava, te Ante Matić, vlasnik restorana Point i predsjednik Ceha za ugostiteljstvo i turizam pri Udruženju obrtnika Makarske rivijere. Kao predstavnica civilnog sektora u raspravi je sudjelovala Olivia Prodan Ravlić, iz Udruge OSI Sunce, a svoj obol otvorenom i konstruktivnom razgovoru dali su i ostali članovi udruga koje sudjeluju u projektu te drugi zaposlenici spomenutih privatnih tvrtki.

Rasprava je započela percepcijom civilno-privatnog partnerstva od strane samih panelista, nakon čega se govorilo o razvijanju koncepta društveno odgovornog poslovanja. Sudionici u raspravi naglasili su kako je njihova odluka da u svoje redovno poslovanje uklope komponentu društvene odgovornosti temeljena na želji da u suradnji sa civilnim udrugama ublaže određeni društveni problem, budući da svoje poslovanje ne gledaju isključivo kroz financijsku dobit, već kroz doprinos razvoju društvenog i prirodnog okoliša u kojem djeluju. Iskustvo koje su pri tom stekli vezano je uz pomoć u uključenju osoba s invaliditetom u tržište rada, ulaganje u razvoj sporta i kulture te poticanje privatnika na tzv. zeleno poslovanje koje brine o životnom i radnom okolišu.

Također je zaključeno kako kroz civilno-privatno partnerstvo udruge dobivaju pomoć koja je prvenstveno namijenjena njihovoj dugoročnoj održivosti, dok poduzeća osiguravaju stabilne uvjete poslovanja, šire bazu klijenata i izgrađuju ljudske resurse. U tome se zapravo društveno odgovorno poslovanje razlikuje od korporacijske filantropije tj. donacija koja su, nažalost, još uvijek najčešći oblik suradnje poslovnih subjekata i civilnih udruga. Kako bi se situacija promijenila u korist razvijanja održivog civilno-privatnog partnerstva potreban je češći dijalog između oba sektora, jednako kao i uključenje javnog sektora kao pomoćnika u realizaciji zajedničkih projekata i ostvarivanja čvršće međusektorske suradnje. U tom je ozračju i zaključena današnja panel rasprava, s željom da se udruženim snagama civilnog, privatnog i javnog sektora postigne napredak cjelokupne lokalne zajednice.
MD/foto Savjetovalište Lanterna

- Oglas -