Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPRODAJA U DOBA EPIDEMIJE: Država nudi Dječje selo za 108 milijuna kuna

PRODAJA U DOBA EPIDEMIJE: Država nudi Dječje selo za 108 milijuna kuna

Ministarstvo državne imovine Republike hrvatske prije nekoliko dana objavilo je Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u k.o. Bast – Baška Voda, odnosno šume površine 68.273 m² na kojoj su i devastirani smještajni objekti bivšeg dječjeg lječilišta za respiratorne bolesti „Dječje selo“ uz početnu cijenu od 108.420.000,00 kn

– Predmetna nekretnina nalazi se najvećim dijelom unutar granica izdvojenog građevinskog područja izvan naselja Promajna planiranog za urbanu preobrazbu gospodarske namjene, ugostiteljsko turističke (T1 – hoteli), a manjim dijelom unutar koridora kolne prometnice i unutar planirane zone športsko-rekreacijske namjene, oznake R6 – uređena plaža, u području za koje je obvezna izrada urbanističkog plana uređenja. Planski kapacitet turističke zone iznosi 800 kreveta. Postojeće objekte moguće je rekonstruirati ili srušiti i izgraditi nove, s tim što je u izgrađenim ili rekonstruiranim  objektima obvezno pružanje ugostiteljsko-turističkih usluga visokog nivoa – stoji u Javnom pozivu. Rok za podnošenje prijava je 29. lipnja 2020. do 12:00 sati, a poziv možete pogledati OVDJE.

Drugo atraktivno zemljište kojeg država ovih dana prodaje je pored Skradina, na kojem investitorima nudi gradnju hotela, vila, marine i golf terena.

“Mi moramo promišljati kako izaći iz krize, nama je bitno provesti natječajnu proceduru. Mi smo sigurni da će, kada svi planiraju investicije, a ozbiljni igrači planiraju, da ćemo povući dobar rezultat. Za projket Prukljan je bio još 2017. raspisan inicijativni poziv i javila su se tri zainteresirana subjekta iz Turske, Nizozemske i Njemačke”, kaže ministar državne imovine Mario Banožić za RTL.

Nakon krize na redu su dječje lječilište Krvavice, Punta Križa na Cresu, Privlaka….

“Projekti koji bi u budućnosti trebali potaknuti investicije unutar građevinskog sektora”, rekao je Banožić.

U Saboru je Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu. Njime se pokušavaju raščistiti vlasnički odnosi nad 20 milijuna kvadratnih metara najvrijednijeg turističkog zemljišta koje koriste kampovi i hoteli. Rasplest će se zakonom, paradoks stare pretvorbe i privatizacije težak šest milijardi kuna.

“14 milijuna m2 u kampovima, 6 milijuna kvadrata unutar turističkog zemljišta, ako bi uzeli samo prosječnu cijenu 10 do 15 kuna, izračunajte koliki je to zakup godišnje koji se mogao prihodovati. Sam zakon će definiratio po kojem će se vršiti prodaja zemljišta, a o konkretnoj cijeni donijet će se uredba, Imamo projekcije u suradnji s turističkim sektorom i s ovlaštenim procjeniteljima. U nekim slučajevima riječ je o kampovina koji su nastali prije 30-tak godina”, ispričao je Banožić.

I dok istodobno oglašava prodaju zemljišta i nekih poduzeća koje su ostale u državnom portfelju, Banožić misli da bi se na neke nekretnine ponovno trebala upisati: “Sve ostalo što je balast jer se država tu pronašla kao vlasnik iz tranzicijskih ili politčkih razloga, mora staviti u prodaju, a tamo gdje je nestala nepravda prema društvu mora riješiti tako da se upiše se na vlasništvo i njime raspolaže. Mislim na pojedine nekretnine koje su ostale u tzv. društvom vlasništvu koje su ušle u zakupe i podzakupe gdje su se pojavile tvrtke koje nisu imale to na ispravan način riješene” – donosi RTL.

M.D.

- Oglas -