Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPRESICE OPASNE PO ZDRAVLJE: Liječnici užasnuti Trumpovom izjavom

PRESICE OPASNE PO ZDRAVLJE: Liječnici užasnuti Trumpovom izjavom

Američki predsjednik Donald Trump zgranuo je u četvrtak znanstvenu zajednicu izjavom kako bi se protiv koronavirusa moglo boriti ubrizgavanjem dezinficijensa u tijelo.

Znanstvena zajednica i brojni stručnjaci su optužili američkog predsjednika da je neodgovoran i da su njegove izjave “opasne”.

“To je apsolutno sulud prijedlog”, kazao je Paul Hunter profesor medicine na britanskom sveučilištu East Anglia.

“Možda nećete umrijeti od covida-19, ali od ubrizgavanja dezificijensa hoćete”, rekao je.

Trump je na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući rekao kako bi bilo “zanimljivo” provjeriti može li dezificijens ubiti virus u organizmu kao što ga ubija vani.

“Vidim da dezinficijensi ubiju virus u minuti. Jednoj minuti. Postoji li način da učinimo nešto tako, da ubrizgamo dezinficijens u tijelo pacijenata, nešto poput čišćenja”, rekao je Trump i ustvrdio da “dezinfekcijsko sredstvo, kad dođe do pluća, to ima ogroman učinak”.

“Bilo bi zanimljivo to provjeriti. Meni zvuči zanimljivo”, rekao je Trump.

Njegovi prijedlozi su izazvali lavinu reakcija znanstvene zajednice.

“Ta ideja o ubrizgavanju bilo kojeg proizvoda za čišćenje u tijelo je neodgovorna i opasna”, rekao je za NBC pulmolog Vin Gupta i upozorio da je korištenje dezinficijensa jedna od najčešćih metoda samoubojstava.

Planule su i društvene mreže.

“Na isti način bi i samozapaljenje mogla biti jedna korisna alternativa”, sprdao se francuski istraživački institut Immunopole u Marseilleu.

“Prestanite prenositi Trumpove konferencije za medije o koronavirusu. Opasne su po život drugih. I molim vas, ne pijete i ne ubrizgavajte dezinficijens”, zavapio je na Twitteru Walter Shaub, bivši direktor Ureda za etiku u vrijeme mandata Baracka Obame.

“Trumpove presice su opasnost za javno zdravlje. Slušajte stručnjake i ne pijte dezinficijense”, tvitao je Robert Reich, bivši ministar rada u mandatu Billa Clintona.

“Potpuno je u krivu, ali je i neodgovoran“ napisao je dr. Eugen Gu, čiji je laboratorij angažiran na testiranju pacijenata na koronavirus.

“Dezinficijensi bez daljnjega ubijaju stanice virusa, ali ne u onom slučaju kada se Sars-Cov-2 nalazi u organizmu živih bića, zato što bi kemikalije u tom slučaju ubile i zdrave stanice pacijenta, što bi sigurno dovelo do smrti”, naglasio je.

I tvrtka Reckitt Benckiser koja proizvodi dezinfekcijska sredstva Lysol i Dettol reagirala je na Trumpove riječi i upozorila da se dezinficijensi ne bi smjeli primjenjivati na ljudima ubrizgavanjem ili konzumacijom.

Osim dezinficijensa, Donald Trump je kao metodu u borbi protiv virusa spomenuo i sunčanje, odnosno korištenje UV zraka ili “vrlo jakog svjetla”.

Izraz lica dr. Deborah Birx, jedne od ključnih savjetnica predsjednikovog stožera za borbu protiv virusa, njezina nevjerica i šok u vrijeme Trumpova govora, postao je viralan na društvenim mrežama.

Hina

- Oglas -