Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERABrelaPredstavljena Belamarićeva knjiga "Brela - vrata Makarskog primorja": prva cjelovita slika razvoja...

Predstavljena Belamarićeva knjiga “Brela – vrata Makarskog primorja”: prva cjelovita slika razvoja mjesta

U Brelima je 21. travnja predstavljena knjiga „Brela – vrata Makarskog primorja“ autora dr. sc. Joška Belamarića i nakladnika TZO Brela.

Ova knjiga je rezultat dugogodišnje suradnje Turističke zajednice Brela i dr. Joška Belamarića s kojim tamošnja TZ surađuje još od 2017.,  kada su naručili konzervatorsku studiju za Francusku ili Napoleonovu cestu iz koje je nastala prva knjiga „Marmontova cesta na Biokovu poviše Brela“.

– Sada je pred nama i ova vrijedna knjiga koja o našoj baštini priča na jedan specifičan i zanimljiv način. Knjiga je, osim na hrvatskom, tiskana i na engleskom jeziku.

Recenzenti knjige su dr. Zoraida Demori Staničić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, od nedavno u mirovini i dr. Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog zavoda u Dubrovniku koji su na promociji knjige iznijeli svoj osvrt na knjigu.

Autori fotografija su većinom bili fotografi Živko Bačić i Ivo Pervan, a na promociji su bili predstavnici Državnog arhiva u Zadru, Gradskog muzeja Makarska, PP Biokovo, turističkih zajednica, PP Biokovo te ostali ljubitelji knjige i povijesti, doznajemo od Valentine Vitković, direktorice TZ Brela.

Inače, autor Joško Belamarić, koji je skoro 20 godina obnašao dužnost ravnatelja Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu te je radio na upisu više hrvatskih lokaliteta na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, redoviti je profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu.

Doc. dr. sc. Zoraida Demori Staničić u predgovoru je navela kako se radi o kontinuirajućem eseju u kojem se pedantno bilježe i opisuju lokalni običaji, znamenitosti prirode, putevi i utvrde, crkve i kuće.

– U knjizi se možda i po prvi put donosi cjelovita slika razvoja Brela kroz stoljeća – od njihove geologije na rubovima Biokova, preko raznolikosti prirodne baštine do bogate povijesti i kulturološkog naslijeđa, naveo je dr. sc. Ivan Alduk u predgovoru.

Ivona Ćirak /foto TZ Brela

- Oglas -