Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPoduzetnicima informacije iz prve ruke na Danu malog poduzetništva

Poduzetnicima informacije iz prve ruke na Danu malog poduzetništva

U četvrtak 9. svibnja u hotelu Biokovo u organizaciji JU MARA održan je informativni događaj “Dan malog poduzetništva”. Ovaj događaj jedna je u nizu od aktivnosti koje MARA provodi u svrhu pružanja usluga informiranja poduzetnika s područja Makarske i Makarskog primorja. S obzirom da se unutar tekućeg financijskog razdoblja EU 2021.-2027. značajan dio programa odnosi na poduzetnike, cilj ovog događaja je bio da svi zainteresirani dobiju informacije iz prve ruke od institucija koje nude mogućnosti financiranja poduzetničkih investicija, odnosno HBOR-a, HAMAG-BICRO-a te SDŽ. Na samom početku događaja prisutne je pozdravila ravnateljica JU MARA, Lidija Vukadin Vranješ, a samom događaju nazočio je i gradonačelnik Grada Makarske dr. sc. Zoran Paunović.

Programe usmjerene poduzetnicima koje provodi Splitsko-dalmatinska županija predstavio je Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, kao i efekte koje ti programi imaju na zapošljavanje te rast i razvoj malog poduzetništva u našoj županiji. Županijski program koji je poduzetnicima s područja Grada Makarske najzanimljiviji je program poticanja poduzetnika početnika.

Informacije o kreditnim programima za poduzetnike koje provodi HBOR predstavila je Marina Jurašin, regionalna direktorica HBOR-a za Dalmaciju te istaknula važnost usmjeravanja investicija i projekata ka postizanju zelenih ciljeva i digitalizaciji poslovanja, s obzirom da se potiču isključivo „zelene“ i „digitalne“ inicijative. Ina Despotović, regionalna voditeljica ureda HAMAG-BICRO-a detaljno je izložila sve programe i mogućnosti koje provodi HAMAG-BICRO, s naglaskom na trenutno najaktualnije programe zajmova i jamstava. S obzirom na ulogu HAMAG-BICRO-a kod provedbe EU projekata, gdje je HAMAG posredničko tijelo, predstavila je i bespovratna sredstva namijenjena poduzetnicima koji su u tijeku i u najavi u tekućoj godini.

U svom izlaganju istaknula je i važnost poduzetničkih potpornih institucija koje je HAMAG okupio u okviru projekta BOND “Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije”, čiji dionik je i JU MARA. Naime, upravo je MARA od ukupno 96 uključenih u projekt BOND 2, jedna od 42 kojoj je HAMAG BICRO dodijelio prestižne certifikate za pružanje standardiziranih usluga u okviru Mreže Bond i koja uspješno provodi ove standardizirane usluge usmjerene poduzetnicima na lokalnoj razini.

Na samom kraju ovog korisnog događaja polaznici su imali priliku iskoristiti mogućnost individualnog savjetovanja.

- Oglas -