Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaPlenković: Regulacija interneta važna za demokraciju i pobjedu nad lažnim vijestima

Plenković: Regulacija interneta važna za demokraciju i pobjedu nad lažnim vijestima

Globalna regulacija internetskih platformi, poticanje profesionalnog novinarstva i medijska pismenost, potrebni su kako bi se osnažila demokracija te za prevladavanje lažnih vijesti i dezinformacija, istaknuo je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković na virtualnom panelu Centrističke demokratske internacionale (CDI).

Plenković je kazao da na internetu postoje, nikad dostupnije, brojne lažne vijesti, da se provode namjerne kampanje dezinformiranja te se manipulira s činjenicama, zbog čega “neki od naših građana donose slabo informirane, neinformirane, neprovjerene i pogrešne odluke”.

“To je nešto što je zasigurno prijetnja za demokraciju”, poručio je Plenković

Zato je važna regulacija interneta, istaknuo je Plenković, u kojoj bi trebali zajedno sudjelovati međunarodne organizacije, internetske platforme i državni parlamenti.

Bilo bi dobro da se postigne “globalni minimum” po pitanju standarda regulacije interneta, poručio je Plenković, dodavši da bi to bio “prilog demokratskoj debati i funkcioniranju društva”.

“Moramo se boriti za dobru i točnu informaciju kako bi naša demokracija bila čvrsta i pouzdana u doba interneta”, naglasio je Plenković na panelu pod nazivom “Sloboda izražavanja i moderiranje online sadržaja: izazov postizanja ravnoteže”, čiji su sudionici bili i čelnik CDI-a Andrés Pastrana Arango, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova te Nick Klegg, potpredsjednik Facebooka za globalne odnose i komunikacije.

Vlade također trebaju adresirati spomenuti problem kako bi se “pokušala izbjeći” situacija u kojoj “manipulacija, dezinformacija, i često govor mržnje, prevladavaju nad činjenicama i istinom”.

“Mislim da je to jedan od najvećih izazova”, naglasio je.

Zato je važno “poticati profesionalno novinarstvo”, što je, drži Plenković, “globalno ključ za komunikacijski prostor”.

“U dobroj smo poziciji ako imamo profesionalno novinarstvo, ako imamo objektivno gledište i ljude koji marljivo provjeravaju činjenice”, poručio je hrvatski premijer.

S druge strane, problem je ako postoji “pristrani, stranački pristup, skrivena politička agenda koja se pretvara da je neutralna ili potpuno nestranačka”.

Plenković je apostrofirao i da je medijska pismenost, kao “jedna od ključnih kompetencija za građanina i birača u 21. stoljeću”, važan alat u borbi protiv dezinformacija.

Hina/foto O. Franić

- Oglas -