Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaPLENKOVIĆ: Ja sam za neradnu nedjelju, ali ta tema zahtijeva široku javnu...

PLENKOVIĆ: Ja sam za neradnu nedjelju, ali ta tema zahtijeva široku javnu raspravu

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Osijeku kako je on za neradnu nedjelju, ali i naglasio kako je to tema koja zahtijeva široku javnu raspravu i zakonsku podlogu.

Plenković je to rekao odgovarajući na novinarska pitanja nakon posjeta tvrtki “Belje”, podsjetivši na riječi Nacionalnog stožera Civilne zaštite vezane uz posljednje mjere u sklopu zaštite od epidemije koronavirusa.

Nema ništa logičnije ni prirodnije da se u nedjelju smanji mobilnost stanovništva

Ako epidemiolozi procjenjuju da treba jedan dan smanjiti mobilnost stanovništva, a odabrana je nedjelja – nema ništa logičnije, prirodnije, u Hrvatskoj, da to bude u nedjelju, rekao je.

Na dodatno pitanje hoće li tako ostati i nakon što bude proglašen prestanak epidemije, premijer i predsjednik HDZ-a rekao je da za takvu odluku treba imati zakonsku podlogu, podsjetivši da je ranije pokušaje zabrane rada nedjeljom Ustavni sud ukinuo.

“Ako se ide na to, potrebna je vrlo široka javna rasprava, razumijevanje toga konteksta, tradicije, kulture, onoga što ljudi žele i, naravno, onoga što će na kraju biti pravno održivo. Što se mene tiče, ja sam za to da se nedjeljom ne radi”, rekao je.

Ponovio je i da parlamentarni izbori i datum njihova održavanja trenutno nisu tema, a o mogućnosti elektroničkoga glasovanja na njima drži da “za takvu fazu iskoraka treba ipak puno dulje vremena”.

Odlazak u Slavoniju nije početak predizborne kampanje

Odbacio je tumačenje da je njegov boravak u Slavoniji signal kako je na neki način već počela predizborna kampanja.

Pritom je, s obzirom na to da je danas nazočio potpisivanju ugovora za izgradnju poddionice Beli Manastir – most Halasica na autocesti A5, podsjetio da je Vlada napravila projektnu dokumentaciju za puni profil autoceste u Baranji, koji prethodna, SDP-ova Vlada, nije htjela prihvatiti.

“Dokumentacija je prihvaćena, proveden je natječaj, osigurano je vrlo povoljno financiranje. Vjerujem da ćemo kroz dvije godine moći s punim profilom autoceste doći od Osijeka do Belog Manastira, a vrlo brzo i do mađarske granice. Imamo normalne aktivnosti i ako se reaktivira gospodarstvo normalno je da i Vlada dođe na teren. Moramo osjetiti što se zbiva u različitim hrvatskim županijama”, dodao je Plenković.

Posjet Osiječko-baranjskoj županiji, premijer će završiti u Osijeku sastankom na temu poljoprivrede na kojem će biti predstavnici tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, Sveučilišta u Osijeku, Grada Osijeka, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivrednog instituta Osijek, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te udruga svinjogojaca, govedara i voćara.

Na nama je kao potrošačima da preferiramo hrvatske proizvode

U tom je kontekstu u izjavi Plenković istaknuo kako Vlada i Ministarstvo poljoprivrede žele kroz inovativni pristup dati poticaj poljoprivrednicima da budu konkurentni i da tako Hrvatska proizvodi što više hrane te da se ona konzumira upravo na našem hrvatskom tržištu.

“Vlada je svjesna da Hrvatska ima enormne potencijale u poljoprivredi i u svemu što radimo u ovom mandatu s promjenom zakona, s poticajima, s povlačenjem europskih sredstava, nastojimo dati nove mogućnosti za poljoprivrednike, njihov rad i aktivnost”, rekao je Plenković.

Napominjući da je Hrvatska otvorena ekonomija, dodao je i da nam je u interesu da pokažemo svojevrsno domoljublje prema domaćim poljoprivrednim proizvodima.

“Na nama je, kao potrošačima, da ponekad uz svu mogućnost da na tržištu budu svi, preferiramo ono što se radi u Hrvatskoj”, poručio je.

Hina / foto D. A.

- Oglas -