Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPAKET MJERA U SURADNJI S MINISTARSTVOM Stipendije od 2.800 kuna i siguran...

PAKET MJERA U SURADNJI S MINISTARSTVOM Stipendije od 2.800 kuna i siguran posao budućim mesarima u Grupi Pivac

Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan obrok za vrijeme rada i prakse, poklon-paketi za Božić i Uskrs te siguran posao nakon školovanja – sve su to pogodnosti koje očekuju buduće mesare u Grupi Pivac. A nakon završene škole i početka rada čekaju ih i druge povlastice zaposlenika Grupe, poput prava na stimulativni dio plaće, dodatnih dana godišnjeg odmora, jubilarnih nagrada i drugih. Paket mjera za učenike koji se odluče za upis u srednjoškolski obrazovni program mesara ostvaren je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, a tim je povodom pogon Mesne industrije Vajda, jednog od poduzeća u sastavu Grupe Pivac, danas posjetio ministar Darko Horvat.
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta od školske godine 2019./2020. značajno će povećati predmetne stipendije, kao i broj učenika koji će ih primati, s pomoću sredstava iz Europskog socijalnog fonda i u okviru projekta „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ vrijednog 250 milijuna kuna. Predmetne stipendije Ministarstvo će povećati s trenutnih 9.000 na 18.000 kuna godišnje, odnosno iznosit će 1.800 kuna mjesečno tijekom 10 mjeseci školovanja u jednoj godini. Grupa Pivac i poduzeća u njezinom sastavu – Mesna industrija Braća Pivac, PPK karlovačka mesna industrija i Mesna industrija Vajda – učenike će nagraditi s dodatnih 1.000 kuna, uz osiguravanje dodatnih, već spomenutih pogodnosti. Učenici koji se školuju za mesare tako će dobivati ukupno 2.800 kuna mjesečno, odnosno 28.000 kuna godišnje tijekom školovanja.

„Primjer Grupe Pivac koja dodatno potiče mlade da se školuju i izaberu zanimanje za kojim postoji stvarna potreba za svaku je pohvalu. Ovo je zametak dualnog obrazovanja kakvo već postoji u zemljama našeg okruženja. Hrvatska ne treba eksperimentirati, već jednostavno preuzeti postojeći model koji je dobar i prilagoditi ga vlastitom okviru. Mjere poput ovih nužno su potrebne za zaustavljanje odljeva mladih i vraćanje optimizma kroz poruku da u Hrvatskoj mogu naći posao uz koji će živjeti kvalitetno i dostojanstveno, imati sigurna i stalna primanja te priliku za neprestano učenje, usavršavanje i napredovanje. Otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta najbolja je demografska mjera koju mi možemo ponuditi i na taj način spriječiti iseljavanje naših ljudi, odnosno vratiti ih natrag ovdje u Hrvatsku. Iz tog sam razloga izuzetno zadovoljan ovom suradnjom, jer naša je zadaća osluškivati potrebe realnog sektora i pružiti im konkretnu podršku u aktivnostima usmjerenima na podizanje interesa i kvalitete radne snage, osobito kad je riječ o deficitarnim zanimanjima“, izjavio je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

- Oglas -