Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAOvog puta gradonačelnik uvjerava da će vrtić biti završen sredinom rujna: "Pesimistični...

Ovog puta gradonačelnik uvjerava da će vrtić biti završen sredinom rujna: “Pesimistični ste kad kažete da će djeca u vrtić 2023.!”

Danas je obznanjen novi rok za završetak radova na dječjem vrtiću Maslina. To je sredina rujna. Riječ je o četvrtom roku koji, valja se nadati, neće biti ponovno probijen kao prva tri. Prvi je, podsjetimo, bio konac prosinca, potom sredina travnja, pa sredina lipnja, dok novo obećanje kaže kako bi za dva mjeseca svi radovi na vrtiću mogli biti gotovi, nakon čega slijedi ishođenje uporabne dozvole, opremanje vrtića te zeleno svjetlo resornog ministarstva i Splitsko-dalmatinske županije.

Novi je rok prezentiran na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je gradonačelnik Zoran Paunović odmah dao riječ Nevenu Vranješu, gradskom službeniku zaduženom za infrastrukuturne projekte.

– Radovi su u završnoj fazi. Imali smo problema s materijalom nakon poskupljenja, što se odrazilo na sva gradilišta u RH pa i kod nas…Završava se parter, unutarnji radovi oblaganja, strojarski i elektro radovi su u završnoj fazi i nadamo se da će u devetom mjesecu biti gotovi nakon čega slijedi tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole, objasnio je Vranješ.

Gradonačelnik Zoran Paunović je dodao kako su sve službe alarmirane te kako je napravljeno nekoliko koordinacijskih sastanaka kako bi se ubrzao proces. – Bitno je da smo stalno u kontaktu sa izvođačem, nadzorom i službama koje kreću čim se završi projekt. Javna nabava za opremanje vrtića je završena, tu neće biti problema niti kašnjenja. No prije opremanja trebaju se steći uvjeti u objektu, rekao je Paunović.

Kazao je kako će se gradski ured za urbanizam tada fokusirati samo na ishođenje uporabne dozvole, a ustvrdio je i kako neće biti problema ni sa Županijom.

Na novinarski upit hoće li uslijediti penale izvođaču koji je tri puta probio rokove, gradonačelnik nije odgovorio decidirano. – Nismo uvažili sva kašnjenja, a ona opravdana su uvažena. Niste primjerice mogli planirati porast cijena određenih građevinskih sirovina, prekinuti su svi lanci dobave od strane Kine i ostalih zemalja, rat u Ukrajini prelomio se baš na vrtiću. Ventilirajuća fasada stajala je dva mjeseca na granici između Rusije i Ukrajine. To su opravdani razlozi. Oni koji ne budu, njih ćemo sankcionirati, kazao je.

Novinare je zanimalo i mogu li donijeti zaključak da vrtić neće biti useljiv prije početka iduće kalendarske godine. Naime, za postupak uporabne dozvole teško je da će dostajati manje pod mjesec i pol dana, a nije poznato koliko će se čekati na dozvole Ministarstva i Županije.

– Ja mislim da ste pesimistični previše, vidjet ćemo kako će ići. Rokove je teško predvidjeti, svi se moramo zajedno staviti i bitna je koordinacija i nije bitna stranačka pripadnost, istaknuo je Paunović.

Novinari su inzistirali na rokovima pitajući znači li rečeno da će vrtić biti useljiv do kraja tekuće godine. Gradonačelnik nije odgovorio ponovivši kako je teško predvidjeti.

Što se tiče financija, kazao je kako su procjene da će sve skupa biti oko 20 milijuna kuna. Povećanje uslijed skoka cijena u građevinskim sirovinama koje je opravdano će se uvažiti, a ono koje nije dokazano, neće.

– Ovo je prvi samostojeći vrtić od Cicibana, i ovo je velika stvar za grad. To nije zasluga samo ove vlasti nego nekoliko vlasti od gospodina Bilića, preko gospodina Brkana i Vranješa koji su radili na tome, ishodili dozvole, proveli javnu nabavu i započeli gradnju, do ove garniture koja će završiti cjelokupni projekt. Stoga apeliram na mame, na roditelje, da se strpe još malo. Moje dijete je također među onima koji nisu upisani jer nema dovoljno bodova i znam kako se ti roditelji osjećaju, poručio je Paunović.

Ravnateljica Marina Šprajc je dodala kako šalju 3-satni i 4-satni program na verifikaciju kako bi uključili djecu koja nisu u jasličnom programu, i to u postojećim objektima.  – Hoće li to biti poslijepodnevni programi, vidjet ćemo, ali želimo barem malo smanjiti bol tijekom čekanja otvaranja novog vrtića, najavila je ravnateljica.

Na upit o planovima oko novog vrtićkog objekta, budući je jasno da novi vrtić pokriva zapravo samo aktualne potrebe, te da su neki vrtići u neadekvatnim prostorima, gradonačelnik je kazao kako razmišljaju o novom vrtiću. Radi se o aneksu vrtića Ciciban koji će se pokušati financirati putem NPO natječaja.

– Time bismo dobili još jedan prostor za korisnike. Mislim da će Makarska po pitanju djece rasti, kvaliteta života će ići u pozitivnom smjeru, i mislim da će se roditelji sve više opredjeljivati za djecu. Kad je grad gospodarski dobar, a službe posložene, grad će cvasti i doći će do porasta djece, stoga moramo dugoročno razmišljati, kazao je.

Dodao je i kako je njegova ideja da u budućnosti roditelji uopće ne plaćaju vrtić nego da u cijelosti taj trošak pokriva Grad.

Novinare je zanimalo i što je s naknadom od 1700 kuna za neupisanu djecu koja je bila uvedena za pedagošku godinu 2022./2023. – Mislim da tih 1700 kuna nije velika pomoć, to je jako mala pomoć roditeljima i takva pomoć nije dostatna niti je utjeha onima koji nisu uspjeli upisati dijete u vrtić. Nama je imperativ da završimo vrtić i tih 1700 kuna neće nikoga spasiti, tvrdi gradonačelnik.

Na upit zašto su onda lani donosili odluku u čiji smisao ne vjeruju, odvratio je kako je to bila samo nekakva utjeha.

– Bespredmetno je o tome razgovarati, sva djeca koja su na listama ionako će biti upisana, i onda će ova priča biti bespredmetna, poručio je gradonačelnik.

Nije jasno zašto je gradonačelnik naknadu koju je Gradsko vijeće na njegov prijedlog usvojilo lani nazvao nevažnom, posebno zato jer ona nije tek utjeha te zato jer se njome može realno financirati pola mjeseca “tete čuvalice”, no očito je čvrstog uvjerenja da će za par mjeseci vrtić biti spreman za mališane koji su trenutno na listi.

Suma sumarum, 100-tinjak roditelja djece s uvjetima za upis i dalje su na laganoj vatrici. Garancije da će vrtić biti završen sredinom rujna nema, a kako će se snalaziti svi oni koji rade i koji nemaju na raspolaganju baka servis, znaju samo roditelji, Istina je da je uvijek bilo neupisane djece no ove je godine brojka eskalirala, a dodatna se nervoza stvara zbog činjenice da se već pola godine iščekuje novi vrtić kao spasonosno i zapravo jedino rješenje.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

 

- Oglas -