Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaOSTOJIĆ: SDP pokreće opoziv Sanadera zbog žrtava u splitskom Domu

OSTOJIĆ: SDP pokreće opoziv Sanadera zbog žrtava u splitskom Domu

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić u utorak je najavio da će ta stranka sutra pokrenuti opoziv potpredsjednika Sabora Ante Sanadera, političkog tajnika HDZ-a, zbog velikog broja umrlih covidom-19 zaraženih osoba iz splitskog Doma za starije.

“U Domu za starije i nemoćne u Splitu umrlo je 17 korisnika i nedopustivo je da pojedinci iz Stožera lakonski kažu da je kriv virus. Sve inspekcije govore da je sve bilo redu, pa zašto onda ima 17 mrtvih ako nije bilo problema”, upitao je Ostojić u izjavi novinarima prije sastanka SDP-ovih koordinatora za parlamentarne izbore.

“Ako je sve u redu, onda ne valjaju upute i ovi iz Stožera koji su pisali upute, ili je ipak lokalni problem“, dodao je

Istaknuo je kako je poznato da je ravnatelj tog Doma Ivan Škaričić osobni izbor Ante Sanadera, koji mu je “mentor i zaštitnik”.

Odgovornost na ravnatelju Škaričiću, županu Bobanu i Sanaderu

“SDP želi da se pokaže barem minimum političke odgovornosti, a ona je na Škaričiću, županu Blaženku Bobanu i na HDZ-ovom političkom tajniku Sanaderu”, kazao je Ostojić.

Stoga je najavio da će SDP sutra pokrenuti postupak razrješenja Sanadera s dužnosti potpredsjednika Sabora i vrlo detaljno obrazložiti zašto traže njegovu smjenu, dodavši kako i iz HDZ-a cure informacije da je u tom slučaju očito bilo zataškavanja.

“HDZ očito nema sreće s političkim tajnicima, jer je i prethodni politički tajnik Lovro Kuščević zbog afera morao odstupiti s te funkcije i otići iz Vlade“, napomenuo je Ostojić.

Što se nagađanja o izborima u srpnju tiče, kazao je kako HDZ očito po tko zna koji put želi napraviti ‘blitzkrieg’.

HDZ-ov blitzkrieg neće uspjeti

“Kao što znate, munjeviti rat traje nekoliko dana u kojima dobijete jedan do dva glasa, osvojite malo teritorija, ali ‘blitzkrieg’ nikada do sada nije uspio. Neće uspjeti ni sada“, izjavio je Ostojić.

Dodao je kako SDP priželjkuje i očekuje izbore u mirnodopskim uvjetima, na kojima će sve stranke moći imati kampanju, kako bi sa svojim koalicijskim partnerima, kao što procjenjuju svi politički analitičari, “bio prvi”.

“Ovo će biti izbori između dvije krajnosti – dobrog i lošeg društva, SDP-a i njegovih partnera i HDZ-a i njegovih partnera”, poručio je.

Kada je riječ o partnerima, naveo je kako se SDP-ovom koalicijskom potencijalu danas pridružio i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Na izbore idemo s HSS-om, HSU-om, SNAGA-om i županom Bajsom

“Na izbore definitivno idemo u koaliciji s HSS-om, HSU-om, SNAGA-om i u 2. izbornoj jedinici sa županom Bajsom. Idućih nekoliko dana završit ćemo pregovore u još dvije, tri izborne jedinice i koncem tjedna očekujemo da naša koalicija bude jasna, spremna, zajedno s našim programom”, najavio je Ostojić.

Bit će to, uvjerava, moderan, socijaldemokratski program na načelima četvrte industrijske revolucije s vraćanjem korijenima SDP-a, radnicima i umirovljenicima, i neće više biti koalicija s promjenama programa i davanjem ministarskih mjesta unaprijed.

Dodao je da su u tijeku pregovori i s GLAS-om, IDS-om i još nekim nezavisnim županima. Što se tiče okupljanja velikog lijevog bloka, rekao je da su sve opcije još uvijek otvorene.

“Revidirat ćemo naš program u skladu s procjenom o padu BDP-a od 9,4 posto, potpisat će ga i naši koalicijski partneri i idemo treći put vratiti povjerenje naroda. Povijest se ponavlja, uvijek nakon HDZ-a tri stvari – izolacija, recesija i depresija, a tako je očito i sada. Nakon toga dolazi SDP da pokuša vratiti stvari u svoje tijekove, pri čemu će fokus biti na borbi protiv korupcije i klijentelizma”, zaključio je Ostojić.

Hina /ilustracija Pixabay

- Oglas -