Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAOsnovana udruga Makarski picigin, 15 "piciginaša" sa Žute kuće obvezalo se čuvati...

Osnovana udruga Makarski picigin, 15 “piciginaša” sa Žute kuće obvezalo se čuvati tradiciju

Makarska je dobila svoju udrugu Makarski picigin, čiji je predsjednik Mihovil Marinović, a dopredsjednik Milan Grubišić. Na osnivačkoj je skupštini tajnikom izabran Gordan Buble, a uz njih trojicu u Upravnom odboru još sjede Marino Popović i Fanito Pletikosić.

– Nas 15-ak piciginaša sa Žute kuće službeno smo oformili udrugu koja će se brinuti o očuvanju makarske tradicije, koja je za nas više od igre. Jednostavno rečeno, to je stil života, poručuju iz udruge.

Udruga okuplja šaroliku ekipu svih uzrasta, mlade i stare različitih zanimanja, a sve ih, kako napominju, vezuje ljubav prema piciginu. Dakako, dodat će kako se vesele novim članovima. A napose ženama kojih u udruzi za sada – nema.

– Duga tradicija makarskog picigina, neki kažu i stoljetna, nije nepoznanica. U Makarskoj se picigin igra uglavnom na glavnoj gradskoj plaži, kraj poznate ‘Žute kuće’ i ispod hotela Dalmacija. Za status picigina kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske pobrinuli su se piciginaši s Bačvica, a sad smo i mi, makarski entuzijasti, odlučili svoje aktivnosti podignuti na višu razinu kako bi osigurati kvalitetnu i sustavnu promociju svoje verzije ove popularne igre, doznajemo od Marinovića.

Neformalna druženja i aktivnosti imali su makarski piciginaši i do sada, poput izložbe fotografija ‘Makarski picigin ispod Žute’ koja je održana u predpandemijsku jesen 2019.

Ipak, osnivanje udruge olakšat će realizaciju budućih projekata i brojnih ideja koje imaju, poput škole picigina, različitih piciginaških festivala, turnira i druženja.

– Prvi planirani projekt koji nam je od posebnog značaja je memorijalni turnir koji ćemo organizirati u čast jednog od najaktivnijih piciginaša sa Žute, Ive (Mostarca) Boškovića, koji je nažalost preminuo ove zime.

U piciginu ona slavna izreka „Važno je sudjelovati“ nije samo floskula jer se radi o igri u kojoj uistinunema gubitnika, već smo svi pobjednici dok god igra traje. Kako bi igra trajala i dalje, kako bi privukla nove zaljubljenike u ovu zabavnu i zdravu rekreaciju, od sada će se brinuti udruga Makarski picigin i svi ste dobrodošli da nam se u tome pridružite, kazao nam je Marinović.

Ivona Ćirak /foto Udruga Makarski picigin

- Oglas -