Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotOnkolog objasnio kako se može spriječiti trećina svih slučajeva raka

Onkolog objasnio kako se može spriječiti trećina svih slučajeva raka

Rak je drugi uzrok smrtnosti u svijetu, a Hrvatska slijedi negativan trend razvijenih zemalja, kaže Davor Kunst, specijalist onkologije i radioterapije.

“Prema podacima iz 2018., imamo 25 i pol tisuća oboljelih i 13 i pol tisuća umrlih od raka.” – kaže Kunst, koji je u Novom danu na N1 govorio o oboljelima od malignih bolesti.


“Rizik od raka najviše ima veze s lošim životnim navikama”

Istaknuo je da stadij bolesti pri dijagnozi najviše određuje daljni razvoj. “Što više bolesnik čeka, stadij bolesti raste. I tu je važnost prevencije. No, ako ne možemo spriječiti, važno je rano otkriti bolest kada su šanse izliječenja velike. Rak je i dalje bolest starije populacije. Međutim, primijetili smo da je i sve više mladih – osoba u tridesetima i četvrdesetima. I dalje više obolijevaju muškarci – 40 posto su šanse da oboli muškarac, a kod žena je 38 posto. Rizik najviše ima veze s lošim životnim navikama”, govori specijalist onkologije i raioterapije.

Kod žena su najčešće dijagnoze rak dojke, rak pluća i rak debelog crijeva, a kod muškaraca rak prostate, rak debelog crijeva i rak pluća.

Rak debelog crijeva je najčešća maligna bolest u Hrvatskoj, navodi Kunst.

Kaže kako je neminovno da ćemo nakon pandemije imati problema s onkološkim oboljenjima koja se nisu na vrijeme dijagnosticirala. “Stadij bolesti raste s vremenom. Ako nemate adekvatnu dijagnostiku, naravno da će biti u kasnijem stadiju i imat će manje šanse za izliječenje”, rekao je Kunst.

Simptome koji traju duže od tri tjedna prijaviti liječniku

Savjetuje da svaki simptom koji traje dulje od tri tjedna prijeve liječniku. Osim toga, važni su i samopregledi. “Svaki simptom koji traje dulje vremena treba prijaviti liječniku. Ne mora se raditi o malignim bolestima. Bilo kakve promjene na koži, u stolici, težini, umor, treba prijaviti”, kaže liječnik.

Kaže da genetika nema veliku ulogu u razvoju raka (oko deset posto), najvažniji je stil života. “Rizik možemo značajno smanjiti. Trećina svih slučajeva raka može se spriječiti promjenom životnog stila”, rekao je za N1, dodavši da to uključije prestanak pušenja, manje alkohola i održavanje zdrave tjelesne težine.

MD/foto Unsplash

- Oglas -