Nedjelja, 21 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOOdbijena koncesija Arbunu za Dalmaciju. Vijećnik Jozipović pitao: Što se čeka sa...

Odbijena koncesija Arbunu za Dalmaciju. Vijećnik Jozipović pitao: Što se čeka sa špiljom Osejava?

Prijedlog odluke o davanju koncesije PŠRD Arbun na predjelu lučice Dalmacija, tek naknadno ubačen u materijale, nije usvojen na jučerašnjoj sjednici Splitsko-dalmatinske skupštine. Kao točka pod brojem 39. odbačena je s 21 glasova protiv i 9 glasova za, a zanimljivo je da je dobio prethodni “blagoslov” stručnog povjerenstva za dodjelu koncesija te županijskog odbora za pomorstvo u kojem su i HDZ-ovci poput Ivana Slavića i Siniše Marovića. Za davanje koncesije Arbunu ruku je digao i Matejas Jozipović, vijećnik Koalicije “ZA”, koji je odluku podržao i kao član županijskog odbora.

No na samoj skupštini HDZ, međutim, ipak nije odlučio podržati Arbun, pa je čudno kako je odluka uopće došla pred vijećnike. Znači li to da je Arbun očekivao drugačiji rezultat ili je HDZ odlučio ovakvim glasanjem dati priliku ranije odbačenoj Buri, može se samo nagađati. Poznato je, naime, da je JK Bura bliskija HDZ-u nego Arbun. Definitivno će biti zanimljivo pratiti razvoj situacije jer smo praktički pred sezonom, a novi natječaj potrajao bi mjesecima.

Oko ove točke nije bilo rasprave, a vijećnik Jozipović je kod rasprave o Planu upravljanja pomorskim dobrom resornu pročelnicu Mateu Dorčić pitao zašto u “paketu” nije naknadno ubačena i koncesija špilji Osejava. – Usvojit ćemo parcijalno ovo za Arbun, rekao je ni sam očito ne očekujući da odluka o dodjeli koncesije naposljetku neće proći te nastavio: Trebalo je staviti i pećinu na usvajanje jer od te koncesije dobivamo 120 tisuća eura. To smo trebali ubaciti da nam ne propadne taj prihod, ali i zbog samog grada Makarske koji mora imati sadržaje za sezonu, rekao je Jozipović dodajući kako su objektu “Deep” ukinuti i minimalno tehnički uvjeti.
Pročelnica Dorčić je rekla kako je prema Zakonu o koncesijama postupak tajan.

Jozipovića smo kontaktirali da nam detaljnije kaže što se zbivalo na sjednici. Naime, oba tijela koja su amenovala koncesiju imaju u svojem sastavu većinski i dijelom i vijećnike HDZ-a, pa je nejasno kako je na koncu Arbun izvisio.
– Nas četvoro je ostalo do kraja sjednice upravo kako bismo osigurali kvorum, u dobroj vjeri da će ova odluka proći. Tako da sam bio nemalo iznenađen kad HDZ nije glasao, budući sam mislio da je to samo tehnička stvar. Što se u toku dana događalo, tko je koga zvao, je li vršen pritisak, to ću tek istražiti, rekao je Jozipović.
Ivona Ćirak

- Oglas -