Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNONova regulacija prometa na Franjevačkom putu nije jedina. Novosti se uskoro spremaju...

Nova regulacija prometa na Franjevačkom putu nije jedina. Novosti se uskoro spremaju i na Zelenki

Nakon što je, po prometnom elaboratu i novoj gradskoj Odluci o prometnom uređenju, Franjevački put postao dvosmjerna ulica, u gradu se spremaju još neki noviteti. Naime, već smo pisali o tomu da će se u dosta ulica uvesti jednosmjerni režim prometovanja, no na sjednici Gradskog vijeća u prosincu prošle godine rečeno je kako je iapk ostavljen rok od tri godine za primjenu.

Značajnije promjene dogodit će se, podsjetimo, na Zelenki, gdje Bračka i Hvarska postaju jednosmjerne. No kako doznajemo, a potvrdio nam je to i Zoran Marević, pomoćnik za promet PP Makarska, Hvarska bi jednosmjerni režim trebala dobiti do kraja svibnja. Naime, u planu je do početka sezone u ovoj ulici uvesti novu regulaciju prometa, o čemu se, istina, zbog nepreglednog izaska na magistralu, govorilo i ranije. Prostor dobiven ukidanjem jedne trake vjerojatno će se pretvoriti u nova parking mjesta.

Da se uskoro planira uvesti jednosmjerni režim u još jednoj ulici, Antuna Gustava Matoša kraj Osnovne škole Stjepana Ivičevića, Marević je također potvrdio.

Inače, jednosmjeran bi u dogledno vrijeme trebao postati i dio Zagrebačke ulice, i to od raskrižja sa Hvarskom ulicom u pravcu do rotora, no i od raskrižja s Ulicom Put Požara prema rotoru. Jednosmjerna će Zagrebačka biti i sporednim krakom ove ulice od raskrižja s njenim glavnim krakom, i to smjerom suprotno od kazaljke na satu. Zapadni dio Zagrebačke ulice je po ovome i dalje dvosmjeran. Baranjska je isto jednosmjerna, a kako će se regulirati promet navodi se detaljno u elaboratu.

Jednosmjerni promet regulirat će se i krakom Zadarske ulice ulice od raskrižja sa Zadarskom ulicom u pravcu do raskrižja sa Splitskom ulicom, te krakom Splitske ulice ulice od raskrižja sa Splitskom ulicom u pravcu do raskrižja sa Šibenskom
ulicom.

Inače, što se tiče uvođenja jednosmjerne regulacije na Franjevačkom putu, a koja starta od sutra, izazvala je podijeljene reakcije u javnosti. Posebno je građanima problematična činjenica da su ukinuta 24 parkirna mjesta i pretvorena u 100-tinjak metara dugu biciklističku stazu koja u ovom trenutku nema nikakvu funkciju. S druge strane, ukinuta parkirna mjesta na Franjevačkom putu ne znače samo minus za tamošnje stanare nego i roditelje koji dovode djecu na trening na Gradski sportski centar, a koji sad moraju drugdje tražiti parking.

Ivona Ćirak /foto M.D., Grad Makarska

 

- Oglas -