Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotNOĆ MUZEJA Posjetite Gradski muzej Makarska u petak 28.siječnja

NOĆ MUZEJA Posjetite Gradski muzej Makarska u petak 28.siječnja

Gradski muzej Makarska prigodnim će se programom u petak 28.siječnja pridružiti događanjima u sklopu ovogodišnje, nacionalne Noći muzeja.

Kako doznajemo iz muzeja, posjetitelji će moći razgledati izložbu Ratni put ZNG i 156. brigade HV Makarska – Vrgorac. Također, moći će kupiti sva muzejska izdanja po sniženim cijenama od 50%, uključujući i manji zbornik radova “Prilozi povijesti književnosti Nike Andrijaševića (1882.-1952.) i povijesti Gradca”. Zbornik je tiskan 2020., a zbog epidemioloških ograničenja nije bilo moguće okupiti goste, autore radova za predstavljanje.

Riječ je o izdanju u kojemu su radovi Željka Ivankovića, književnika iz Sarajeva, koji piše o hrvatskim književnicima u Sarajevu početkom 20. st., Josipa Vrandečića, prof. na Odsjeku za povijest FF u Splitu, s prilogom Bitka kod Gradca 1666., te Marinka Tomasovića, urednika zbornika, s pregledom dosadašnjih arheoloških istraživanja antičkog razdoblja u Makarskom primorju. Poznato je kako je Niko Andrijašević i sam bio upućen u arheologiju, a potkraj života vodio je istraživanja rimskog lokaliteta na Ilidži kod Sarajeva. Zbornik radova sadrži i nezaobilazan, do sada najbolji osvrt uglednog Branimira Donata o Niki Andrijaševiću tiskan davne 1981. u ediciji Pet stoljeća hrvatske književnosti.

Program u makarskom muzeju traje od 18 do 22 sata, uz nužne covid potvrde i maske za disanje.
MD/foto MD

- Oglas -