Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNONenad Videka o vojnom roku: Vjerujem u slobodu izbora, a opet, u...

Nenad Videka o vojnom roku: Vjerujem u slobodu izbora, a opet, u današnjim vremenima bolje je biti obučen za borbu

Naš espresso nastavlja se s temom koja je bila aktualna proteklih dana, a to je Vladina ideja da se ponovno uvede obveza služenja vojnog roka. Naime, ministar Ivan Anušić dobio je zadatak da uvede obaveznu vojnu obuku nakon srednje škole, a naš sugovornik za ovu temu je Nenad Videka, košarkaški trener, košarkaš i bivši kadetski reprezentativac, od prošle godine i ponosni vlasnik plakete Grb grada Makarske zbog zasluga u radu s mladim sportašima, ali i djecom s posebnim potrebama.

S Videkom smo porazgovarali o najavljenom vraćanju obveznog služenja vojnog roka, a što misli o ovoj temi, pročitajte u nastavku.
Jeste li načelno za služenje obaveznog vojnog roka?

Nije mi lako odgovoriti na ovo pitanje jer vjerujem u slobodu izbora, mada, uzevši u obzir stanje u svijetu danas, možda je bolje biti obučen za borbu…Tu bi švicarski model možda bio najbolja opcija, tako da sam za u kontroliranim uvjetima i svakako ne duže nego što je potrebno.

Jeste li sami odslužili vojni rok i što ste tamo naučili o obrani/sebi/društvu, ako držite da je ičemu bilo korisno?
Odslužio sam vojni rok i naučio, bar donekle, baratati oružjem…Koliko je to korisno, vidjet ćemo u budućnosti, a o sebi nisam naučio ništa novo.

Prema službenim podacima, u posljednjoj godini obaveznog služenja vojnog roka bio je neusporedivo veći broj onih koji su služili civilnu obvezu u odnosu na 10-ak godina prije. Kakav bismo odnos imali danas s obzirom na ustavom zajamceno pravo priziva savjesti?
Nije svatko za vojsku, po meni bi trebalo selekcionirati mlade razgovorom ili anketom i postupati individualno prema osobnim prioritetima.

foto: Facebook

Bi li i žene trebale služiti obavezni vojni rok?
Ja kao muškarac nemam pravo odgovoriti na ovo pitanje, to bi trebale odlučiti isključivo žene. Osobno mislim da ne.

Držite li da je ovo samo šuplja predizborna priča?
Sve predizborne priče su šuplje, ali ipak mislim da je na žalost ovo realnost, uzevši u obzir situaciju u svijetu.

Ivona Ćirak /ilustracija: Dominik Glučina

- Oglas -