Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaNE NASJEDAJTE Policija upozorava građane na računalne prijevare

NE NASJEDAJTE Policija upozorava građane na računalne prijevare

Zaprimljena je prijava 21-godišnjaka da je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla, nakon čega mu se obratila nepoznata osoba i dovela ga u zabludu navodeći kako će kupiti njegov artikl pri tom tražeći ga da podatke o bankovnoj kartici upiše u Internet-formu, a s ciljem sigurnog plaćanja, te je nepoznata osoba oštećenom dostavila poveznicu-link za unos bankovnih podataka, nakon čega je nakon upisanih podataka sa svoje bankovne kartice ubrzo shvatio da je nepoznata osoba iskoristila te podatke obzirom da mu je s računa podignut novac. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Upozorenje za građane!

U konkretnom slučaju se radi o takozvanim „phishing“ obrascima na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama – priopćila je PU SD.

MD/foto PU SD/ilustracija

- Oglas -