Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNONACIONALNI STOŽER 11.SVIBNJA: Devet novih slučajeva koronavirusa, jedan preminuli

NACIONALNI STOŽER 11.SVIBNJA: Devet novih slučajeva koronavirusa, jedan preminuli

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj 2196 oboljelih, a preminula je jedna osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Ukupno je učinjeno 46.071 testiranje, od toga u zadnjih 24 sata njih 1169. Postotak pozitivnih je 4,77 posto”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

U Koprivnici je preminula jedna osoba rođena 1936. godine, koja je imala kronične bolesti. Na respiratoru je 12 bolesnika, a hospotalizirano ih je 160, što je devet manje nego jučer.

Iz zdravstvenih ustanova otpuštene su 684 osobe, što je devet više nego jučer. Kod kuće je oporavljenih 1100 osoba, 11 više nego jučer. Oporavljeno je njih 1784, što je 20 više nego jučer.

Beroš je rekao da je od devet novozaraženih njih sedam s Brača, a dvoje iz Brodsko-posavske županije. Većina njih je iz samoizolacije.

O ulasku u Hrvatsku odlučuje granična policija

Također, naveo je, KBC Rijeka je jutros otpustio zadnjeg pacijenta zaraženog koronavirusom.

O ulasku u Hrvatsku na graničnim prijelazima odlučuje granična policija sukladno naputcima i propisanim epidemiološkim mjerama, izjavio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

U Hrvatsku je do ponedjeljka u 13 sati ušlo 667 stranih državljana – 285 slovenskih državljana, 20 austrijskih i 60 državljana trećih zemalja, od kojih je najveći dio iz Bosne i Hercegovine, rekao je Božinović.

”Prvi put čujem da bi Hrvati bili u drugoj poziciji u odnosu na druge članice Europske unije. Svaka država mora osigurati kako se uvjeti moraju ispuniti. Austrija može odlučiti što su uvjeti za ulazak u Austriji”, odgovorio je Božinović upitan za probleme hrvatskih državljana s karantenom pri povratku u Austriju.

Ministar je istaknuo da je dosad zabilježeno 600 zahtjeva putem novootvorene e-mail adrese Ravnateljstva za granice, gdje se stranci unaprijed informiraju mogu li, zbog razloga koje navode, ući u Hrvatsku.

”Nije moguće uvijek i svaku situaciju predvidjeti. Ako imate poziv na poslovni sastanak, naravno da će vas pustiti. Ako situacija ne bude jasna, najbolje je da pošalju upit Upravi za granice Ravnateljstva policije te da odgovor pokažu na granici”, precizirao je Božinović.

Upitan za izvide u splitskom Domu za starije osobe u Splitu, Božinović je rekao da ministar unutarnjih poslova nema veze s izvidima. ”Neslužbeno mišljenje ne želim komentirati”, dodao je.

Božinović nije htio komentirati niti ostavku ravnateljice Doma za starije osobe u Koprivnici poručivši da je “ostavka privatni čin”.

Telekonferencija o protokolu za dolazak slovenskih turista

Ravnatelj HZJZ-a Krunosav Capak izvijestio je da su danas održali telekonferenciju s predstavnicima slovenskog Instituta za javno zdravlje oko protokola za dolazak slovenskih turista u Hrvatsku.

“Razgovaramo i razmjenjujemo epidemiološke podatke i iskustva u dvije države kako bi se i pod kojim uvjetima mogao dozvoliti ulazak i izlazak jednih i drugih preko granice.To će se dogovarati na razini ministara, a na nama je da sve procijenimo”, rekao je Capak..

HZJZ je završio validaciju seroloških testova, koji su pokazali iste rezultate kao i PCR testovi, sada se provode ankete među ispitanicima i prikupljaju serumi te će početkom idućeg tjedna sve biti spremno za testiranje prvih 1000 uzoraka.

To neće biti reprezentativan uzorak, a opsežnije istraživanje moći će provesti kada im bude odobren projekt koji su prijavili Zakladi za znanost, jer će imati više sredstava za kupnju testova.

Upitan za predstojeće izbore i glasanje ljudi u samoizolaciji, Capak je rekao kako oni nisu bolesni iako su pod povećanim rizikom pa bi se za njih moglo organizirati glasanje na daljinu. No, ne bi bio problem i da pristupe glasanju ako stave masku.

“Razmatrali smo trebaju li djeca u samoizolaciji pisati maturu ili ne, zaključak je da trebaju jer su to zdrava djeca”, kaže Capak.

Upute  za škole i vrtiće mogu se primijeniti i na izvannastavne aktivnosti, ali odluka o njihovu početku je na resornom ministarstvu.

Capak će se u utorak sastati s predsjednikom Hrvatskog vaterpolo saveza radi dogovora o preporukama za bazene, koji se otvaraju 18. svibnja, a plivanje i korištenje bazena bit će dopušteno i djeci i za odraslima.

Hina / Ilustracija D.A.

- Oglas -