Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaMORH Opožareno područje Muć-Ramljane nadzire bespilotni sustav “Orbiter 3B”

MORH Opožareno područje Muć-Ramljane nadzire bespilotni sustav “Orbiter 3B”

Na opožarenom području Muć-Ramljane u Splitsko-dalmatinskoj županiji u utorak, 14. srpnja 2020. po prvi puta u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni angažiran je besposadni zrakoplovni sustav “Orbiter 3B” iz sastava Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) u cilju snimanja opožarenog područja nakon lokalizacije požarišta.

Sustavom “Orbiter 3B” provedeno je izviđanje navedenog opožarenog područja koje se u posljednjih nekoliko dana, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (jakog vjetra), više puta aktiviralo, te je uz pomoć PP zračnih snaga PP NOS-a OS RH i civilnih zemaljskih vatrogasnih snaga stavljeno pod nadzor.

Pripadnici PP NOS-a OS RH su uz pomoć IR kamere (termovizijske kamere ugrađene u besposadni zrakoplovni sustav), prilikom izviđanja otkrili više žarišnih područja i točaka od kojih je postojala ozbiljna prijetnja nastanku novog požara.

Žarišna područja i točke nisu vidljive vatrogasnim snagama na terenu jer su prikrivene i tinjaju pod zemljom ili u panjevima, deblima i slično, a iste vjetar lako aktivira i prenese na neopožareno područje te time uzrokuje aktiviranje ugašenog ili nastanak novog požara.

Istim žarišnim točkama i područjima su određene koordinatne točke koje su se u Vatrogasnom operativnom središtu RH u Divuljama pozicionirale na satelitsku kartu područja i proslijedile zemaljskim vatrogasnim snagama na terenu čime ssu snage na terenu mogle djelovati na uočene konkretne žarišne točke.

Uz pomoć nove sposobnosti Hrvatske vojske, kvalitetne suradnje svih sudionika u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu RH u Divuljama znatno se povećava uspješnost gašenja i sprječava mogući nastanak novih požara – priopćili su iz MORH-a.
M. D. / foto MORH /DVZBž Divulje

- Oglas -