Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMETEOALARM U CRVENOM Trajekti ne voze, udari bure večeras do 140 km/h

METEOALARM U CRVENOM Trajekti ne voze, udari bure večeras do 140 km/h

Nedjelja je bila najhladniji dan dosadašnjeg tijeka godine. Jučer je slabih minuta bilo ponegdje uz obalu i na otocima, a u Zagori su temperature padale do -9°C. Ponedjeljak je u Makarskoj donio olujne udare bure, a kako je GCOM obavijestio trajektna linija sa Sumartinom je u prekidu od 11 sati.

Prva dva dana tjedna na cijelom Jadranu će obilježiti bura koja će biti jaka s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima. DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za velik dio Jadrana izdao crveni, najviši stupanj upozorenja na opasno meteo pojave. Pri tome se u Podvelebitskom kanalu u ponedjeljak i utorak očekuju najjači udari do 165 km/h, a u Dalmaciji do 140 km/h.

Danas nas očekuje djelomično sunčano i suho vrijeme. Uglavnom na Dinari i Kamešnici prema večeri može biti malo snijega. Puhat će jaka bura s olujnim i orkanskim udarima, najjače će puhati navečer. Temperature se danju neće puno mijenjati, a u najtoplijem dijelu dana u većini predjela će biti od 4 ponegdje u Zagori do 12°C na otocima – piše Dalmacija danas.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će u utorak. Uz prolazno povećanu naoblaku tek su ponegdje moguće vrlo prolazne i vrlo slabe oborine. Ujutro jaka bura s olujnim udarima, postupno će slabiti tijekom dana. Najviše dnevne temperature od 4 ponegdje u Zagori do 12°C na otocima.

U srijedu pretežno sunčano u većini predjela, no u planinskim područjima može biti prolazno više oblaka i slabog snijega. Puhat će umjerena do pojačana bura. Minimalne temperature zraka u padu, danju većinom od 5 do 11°C.

Četvrtak donosi nastavak stabilnog vremena. Bit će pretežno vedro. Puhat će umjerena bura, slabija u drugom dijelu dana. Jutro i večeri hladni, u Zagori s mrazom, Najviše dnevne temperature od 6 do 12°C.

U petak pretežno sunčano. Puhat će slaba do umjerena bura. Jutro prohladno, danju toplije, većinom od 8 do 14°C.

U dane vikenda nastavit će se stabilno vrijeme. Vjetar će dodatno oslabiti i bit će umjereno toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 9 do 15°C.

MD/foto Goran Morović

- Oglas -