Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaRIVIJERABaška VodaMakarska druga najposjećenija destinacija u županiji, među prvih pet i Baška Voda...

Makarska druga najposjećenija destinacija u županiji, među prvih pet i Baška Voda i Tučepi

Srednju Dalmaciju je tijekom dvanaest mjeseci prošle godine u komercijalnom smještaju posjetilo gotovo 400 tisuća gostiju više nego prethodne godine. Naime, prema službenim podacima sustava eVisitor je od siječnja do kraja prosinca ove godine samo u komercijalnom smještaju Srednje Dalmacije boravilo 3.601.675 gostiju koji su ostvarili 17.978.936 noćenja.

Splitsko-dalmatinsku županiju do kraja prosinca posjetilo je ove godine čak 12 posto gostiju više nego lani te je registrirano 4 posto noćenja više nego lani odnosno 99 posto noćenja iz rekordne 2019. godine – objavila je Turistička zajednica SD županije.

Na području Splitsko-dalmatinske županije najveći promet u noćenjima imala je Splitska rivijera, a slijedi je Makarska rivijera. Najveći broj noćenja ostvaren je u gradovima Splitu, Makarskoj i Omišu te općinama Baška Voda i Tučepi.

Odlična povezanost Zračne luke sveti Jeronim u Kaštelima sa brojnim zračnim lukama Europe dovela nam je ove godine brojne nove goste, a na prvom mjestu po brojnosti u noćenjima i u dolascima bili su Nijemci koji su ostvarili 2.355.129 noćenja i 377.723 dolazaka, na drugom mjestu po noćenjima i dolascima stranih gostiju su Poljaci.

Po ostvarenim dolascima ove godine su domaći gosti na drugom mjestu, dok su po noćenjima na četvrtom mjestu.

foto: TZ Makarska/Matko Begović
Posebno je vrijedno istaknuti kako se među prvih deset zemalja iz kojih je u Splitsko-dalmatinsku županiju stiglo najviše gostiju, na četvrtom mjestu nalaze turisti iz Ujedinjene Kraljevine te na petom mjestu gosti iz SAD-a. Sva emitivna tržišta iz kojih su ove godine stigli najbrojniji gosti su tradicionalna tržišta Srednje Dalmacije (Češka, BiH, Slovačka, Slovenija, Francuska, Austrija).

Visoko prvo mjesto u dolascima i u noćenjima u SD županiji drži Split sa više od 950 tisuća turista i 2,94 milijuna noćenja. Druga najposjećenija destinacija Srednje Dalmacije prema ostvarenim noćenjima bila je Makarska, a slijede Omiš, Baška Voda, Tučepi, Seget, Hvar, Kaštela i Trogir.
MD/foto TZ Makarska/Matko Begović

- Oglas -