Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOLOKALE U KALE Grad Makarska je obećao izdašne poticaje, građani odgovorili -...

LOKALE U KALE Grad Makarska je obećao izdašne poticaje, građani odgovorili – punom dvoranom

“Lokale u kale” projekt je koji je pokrenuo Grad Makarska s ciljem educiranja sugrađana i potencijalnih poduzetnika, a da su Makarani pozitivno odgovorili na ovaj poticaj, vidjelo se na današnjim predavanjima i panel raspravama u Dvorani Arte, gdje nije bilo sjedećeg mjesta.

Među gostima je i Marin Medak, chef zagrebačkog restorana Rougemarin, dok su na temu turističkih sadržaja govorili Barbara Lončarić-Lučić i Tino Ateljević, na temu proizvoda i suvenira ekipa iz Miscotti i Jou Jou Botanicals. Događanje je otvoreno craft panelom (Varionica i Poetica), a zatvara se predavanjem na temu Raditi se (ne) mora Kristine Ercegović.

Interes Makarana za oživljavanjem stare gradske jezgre slušajući poticajne poduzetničke priče zapravo je ključan u intenciji da se centar revitalizira, a prazni poslovni prostori otvore. No bez realne potpore Grada Makarska ovo bi bila samo lijepa, pozitivna priča koja bi nekome zagolicala maštu i ponovno ga prepustila, potpuno samoga, svim problemima koji tište poduzetnike.

Jučer je, međutim, objavljen članak u kojemu Grad Makarska obavještava građane kako dodjeljuju bespovratne potpore lokalnim poduzetnicima i obrtnicima, ugostiteljima, slobodnim umjetnicima, zanatlijama, postojećim poslovnim subjektima, ali i početnicima.

Ukupan budžet predviđen za poticaje iznosi, naime, milijun kuna, a rasporedit će se ovisno o broju prijava, dok najviše potpore iznose 10 tisuća eura. Uvjet je da poduzetnici i obrtnici rade minimalno šest mjeseci godišnje. Kako bilo, postojećim poslovnim subjektima potpora će znatno olakšati, a novima biti vjetar u leđa u slučaju da neko vrijeme razmišljaju o poslovnom pothvatu.

Potonje i jest ključno: hoće li se uvođenje potpora, uz ostale mjere poput koračanja prema uređenju stare gradske jezgre i akcentiranja manifestacija baš u gradskim kalama, pozitivno odraziti na oživljavanje već dulje vrijeme mrtvog gradskog nukleusa?

Ima li nade da ćemo dobiti novu Prvosvibanjsku, kalu koja budi nadu da – iako je teško prezimiti u Makarskoj – ipak ima nade za vraćanje šušura u stare gradske ulice?

Gradska vlast od početka gotovo pa romantično ponavlja ovu mantru, ali potpore su ipak prvi konkretan korak prema seljenju aktivnosti s plaže u gradsku jezgru. A današnji odaziv Makarana potvrda da ni njima ta ideja u ovom trenutku više nije strana.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

- Oglas -