Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotLaura treba našu pomoć: Djevojčica ima neoperabilni tumor, ali nadu pruža eksperimentalno...

Laura treba našu pomoć: Djevojčica ima neoperabilni tumor, ali nadu pruža eksperimentalno liječenje

Kada su, prije neka dva tjedna, Marko i Nives Maul doznali da njihova 4-godišnja kći Laura ima neoperabilni tumor na mozgu, prva reakcija bio je neopisivi šok. Jedan dan djevojčica se posve bezbrižno igrala, a već sutradan, kada im je okulist rekao da njezino iznenadno bježanje oka i iznenadna dvoslika nemaju veze s očima, nego nečim drugim, svijet je instantno postao jedno košmarno mjesto.
Od svih mogućih dijagnoza, 25-godišnjeg Marka, sina Vukovarke Suzane Miler rođenog u prognaništvu u Makarskoj, a trenutno s adresom u Irskoj, zapljusnula je, nažalost, onda najteža.
– Vaša kći ima neoperabilni tumor, tip 4., i prognoze nisu svijetle, rekli su Marku vrlo brzo nakon CT-a glave i magnetske rezonance, a ta je dijagnoza, nakon višednevne strepnje, potvrđena i u utorak, biopsijom.
Zajedno sa suprugom Nives, te majkom Suzanom s kojom je odselio u Irsku prije sedam godina, Marko se brzo i neodgodivo morao suočiti s riječima i prognozama metalno teškim i hladnim.  Tumor je neoperabilan i po klasifikaciji je onog najgoreg tipa.
Ipak, nadu daje mogućnost eksperimentalnog liječenja u jednoj od dviju klinika, onoj u Švicarskoj te drugoj u SAD-u. Htjeli ne htjeli, supružnici Maul brzo su se morali pribrati i suočiti s teškom bolešću. Uz veliku pomoć prijatelja u Irskoj koji su pokrenuli GoFundMe fondaciju, te nesebičnu podršku obitelji i prijatelja koji su ostali u Hrvatskoj, bilo Vukovaru ili na Makarskoj rivijeri, krenuli su u srčanu borbu za život malene djevojčice.
Snježana Matić, koja nam je ispričala ovu priču te pokazala za sada dostupne nalaze, Markova je teta i živi u Baškoj Vodi. Njezina sestra Suzana i ona na Makarsku su rivijeru iz Vukovara došle s vihorom rata. Suzana se vratila u Vukovar, te kasnije odselila u Irsku, a Snježana se udala i osnovala obitelj u Baškoj Vodi. Brojni sumještani iz Baške Vode te Makarani već su ponudili pomoć za malenu djevojčicu. I u vidu materijalne pomoći, i u vidu moralne potpore, i u vidu kontakata i informacija koje treba u što skorijem roku prikupiti kako bi se curici omogućio što brži početak liječenja. Markovi prijatelji iz Irske nevjerojatno brzo su se organizirali i napravili stranicu Laura The Brave Little Lioness (Laura, hrabra mala lavica).

– Na sreću, Laura ovih dana kreće liječenje zračenjem. Jučer je izašla iz bolnice, a dalje ćemo vidjeti. Sve informacije dobivamo dan po dan, i nekako je dosta toga na čekanju. Doktorica u Dublinu mora stupiti u kontakt s dvjema klinikama koje bi mogle prihvatiti našu Lauru, mi to nažalost ne možemo sami. U ovom trenutku nam je važno da se odmah kreće s liječenjem, ispričala nam je Snježana.

Tumor se nalazi na moždanom mostu te upravlja svim vitalnim funkcijama.

– Lijeka nema, ali ohrabruje nas mogućnost eksperimentalnog liječenja, kao u slučaju malene Chiare. Imaju isti tip karcinoma i koliko smo čuli od njezinog oca, djevojčica je dobro reagirala na terapije. To nam daje nadu i za našu Lauru, veli Snježana.

Na naš upit koliko bi to liječenje stajalo, odvraća da za sada odgovora nema. Novac se ne prikuplja samo za to nego i kao pomoć roditeljima, budući žive 200 kilometara udaljeno od Dublina, a samo lijekove tjedno moraju plaćati 200 eura.

– Više od svega znači nam podrška dragih ljudi i ta vjera kako prognoze ne moraju biti tako crne. Zahvalni smo i na brizi i molitvama, i nadamo se da će nam se uskoro javiti neka od dviju klinika te kako će primiti našu malu lavicu, rekla nam je Snježana.

Ukoliko želite pružiti pomoć malenoj Lauri, to je moguće putem linka Help Laura.

Ivona Ćirak /foto privatni album

- Oglas -