Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOLani je zamjenica najavila spektakularni Božićni grad, a planirana je i iluminacija...

Lani je zamjenica najavila spektakularni Božićni grad, a planirana je i iluminacija teška pola milijuna kuna. Što nas čeka ove godine?

Božićni grad otvara se 26.studenoga. Dakle, za svega 18 dana kreće božićni šušur kojemu se građani uvijek jednako raduju, a od ovogodišnjeg se Adventa, prema prošlogodišnjim najavama, i s obzirom da više nema pandemijskih restrikcija, jako puno očekivalo. Najave su bile obećavajuće, a i sami smo pisali kako se, s obzirom na iskustvo dogradonačelnice u organiziranju Adventa u Zagrebu, ove godine može očekivati neka nova priča.

Kakva nas božićna bajka čeka ove godine, međutim, za sada nitko niti ne daje naslutiti.

Osim što se grad standardno kiti, ni koncept, niti program, koji su brojni gradovi već otkrili, u ovom trenutku nisu poznati javnosti. Poznato je tek da će Božićni grad biti postavljen na dvije adrese, jedan na Kačićevom trgu, i drugi na parkingu kod Osejave, a kućice se već montiraju. Međutim, s obzirom da smo lani imali najave nečega drugačijeg i pomno osmišljenog, javni poziv upućen studentima i maturantima za osmišljavanje slogana te mini vizualnog identiteta upućen je ipak ponešto kasno s obzirom da se radi o nekakvom light motivu, okosnici priče.

Što se tiče raskošne iluminacije i dekoracije teške pola milijuna kuna, planirane u proračunu, od toga očito nema ništa, najprije jer nije provedena javna nabava, a drugo, i sudeći po ukrasima koji su već poznati.

Iako ne sumnjamo da će zabava na Adventu i ove godine biti dobra, te se nadamo da će TZ ponuditi koncerte u kojima će svatko naći nešto za sebe, kako za sada stvari stoje, većeg odmaka od reda glazbe, reda već prokušane zabave za djecu, te reda standardne gastronomske ponude po svemu sudeći ipak neće biti.

Lani je, podsjetimo, zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan, na jednoj od sjednica Vijeća, rekla kako im nisu bila dovoljna dva mjeseca za osmisliti kompletni koncept.

– U desetom mjesecu nemate vremena osmisliti profesionalno i drugačiji koncept. Evaluirat ćemo ovogodišnji Božićni grad te dogodine planiramo drugačiji koncept, vrijeme i širi tim i dakako puno više posla nego što se to može u dva mjeseca, rekla je tom prilikom Radić Brkan.

– Postepeno ćemo vraćati Advent u centar grada i svakako nije poanta da Božićni grad bude samo na jednoj lokaciji, također je tad rekla dogradonačelnica..

Jedna od otegotnih okolnosti koje su zacijelo omele gradsku vlast je i određeno neslaganje s direktorom Turističke zajednice oko koncepta Adventa, o čemu se već neko vrijeme bruji u kuloarima. Naime, organizator programa je Turistička zajednica, što znači da je odgovorna osoba direktor koji po svoj prilici nije pokazao namjeru kimati glavom na sve prijedloge iz Bijele kuće. S druge strane zamjenica je, očekivano, s obzirom na svoje iskustvo u organizaciji Adventa, pokazala ambiciju, no koči je to što ima samo djelomične ovlasti.

Možda zbog toga za sada niti nema entuzijastičnih najava još jednog Adventa kakve imamo priliku vidjeti za ostale gradove, poput Trogira koji je već najavio program, Dubrovnika, Splita ili Zagreba.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -