Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAKULTURNA STRATEGIJA Početkom lipnja radna verzija, Muze poručuju: Na nama je samo...

KULTURNA STRATEGIJA Početkom lipnja radna verzija, Muze poručuju: Na nama je samo da vam pomognemo vidjeti širu sliku

Početkom lipnja trebala bi biti predstavljena radna verzija strategije kulturnog turizma, za koju je Grad Makarska angažirao tvrtku Muze, potvrdila nam je to direktorica Dragana Lucija Ratković Aydemir.

U ovom trenutku planovi oko kulturne infrastrukture nisu definirani, jer, kako kaže naša sugovornica, ankete podijeljene “dionicima priče o makarskoj kulturi” još uvijek se ispunjavaju.

– Riječ je o strategiji koja je u svojoj osnovi suradnička i uključuje glavne ljude koji upravljaju gradom, te djeluju u kulturi i turizmu. Budući je riječ o procesu, ona je i dalje u nastajanju. Nema razvoja strategije bez dioništva. Bitno je da se svi izjasne i prijedlozi će biti konsenzusom prihvaćeni. Mi možemo biti najbolji stručnjaci, ali mi samo facilitiramo i pomažemo ljudima da vide širu sliku, da jasnije vide ono što im je pred očima, da potaknemo “aha” moment…, kazat će Ratković Aydemir.

Na naše inzistiranje da barem okvirno otkrije strategiju pojedini objekt, bio to Arheološki park, Villa Irena, Merkur 5 ili Industromontaža, direktorica Muza je odvratila kako je još uvijek preuranjeno.

Kad ćemo imati kompletnu strategiju?

– U kolovozu. Strategija će obuhvaćati i popis aktivnosti na kojima neće raditi samo ustanove nego uključujemo i civilni te privatni sektor. Ideja je da strategija bude pitka, upotrebljiva i vrlo razumljiva građanima, nikako glomazna i neprohodna. Što se samih aktivnosti tiče, neki put je dobro da to budu aktivnosti koje nas izbacuju iz uhodanih cipela, mislim da je nužno izaći iz okvira na koje smo navikli kako bismo zajedničkim snagama došli do željenih promjena, za kraj će Ratković Aydemir.

Strategija bi trebala dati smjer u kojem će ići objekti koji su trenutno u rukama Grada i o kojima gradska vlast očito neće sama odlučivati. S obzirom da svaki od objekata podrazumijeva značajne financijske zalogaje, važno je i na koji će način Grad odgovoriti; koliko i kako će pojedini projekt financirati iz proračuna, koliko i kako računaju iz drugih (i kojih) sredstava, koji su rokovi itd. Malo je vjerojatno da će se u bilo koji od ovih projekata, osim eventualno započete Ville Irene, krenuti prije jeseni 2023.godine, iz jednostavnog razloga što je izrada strategije osnova. Tek nakon toga slijedi traženje idejnog rješenja, pa projektna dokumentacija, javna nabava…

Što se tiče nematerijalne baštine, i same Muze kažu da je važno da strategija bude primjenjiva i uklopiva te da ne ostane samo mrtvo slovo na papiru.

Ivona Ćirak/ foto O.Franić

- Oglas -