Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaKULTURA Zlatousti rade punom parom: evo koje tri predstave spremaju

KULTURA Zlatousti rade punom parom: evo koje tri predstave spremaju

Amaterska glumačka družina Zlatousti, inače najstarija gradska udruga u kulturi kojoj nije osnivač grad, prošle je godine bila ne samo produktivna, nego su predstave pobrale izvrsne kritike i reakcije. Dječja predstava “Svakom svoje, meni tvoje” imala je 20-ak gostovanja, a u Travniku je dobila nagradu za najbolju predstavu godine. Na osnovu predstave tiskana je i slikovnica u čijoj su izradi sudjelovali Dominik Glučina Buco i Goran Novović, a novac od prodaje išao je za opremanje učionice za djecu s posebnim potrebama. Predstavu “Čista srida” pogledalo je preko 2000 gledatelja.

Jesu li lanjska produktivnost i uspjesi obvezali Zlatouste da ove godine ubace u petu brzinu, ili si naprosto ne mogu pomoći kad krene kreativna bujica, nij ni važno; važno je da gledatelje u 2024. godini čekaju tri nove predstave zanimljivog, a i smjelog koncepta.

Autor tekstova svih triju je Davor Šegota, koji nam je ukratko otkrio o čemu se u predstavama radi.

– Predstava “Otkriće Amerike” zapravo je autorefleksivna komedija u kojoj se rugamo samima sebi, pri čemu mislim na nas kao amatersko kazališno društvo. U predstavi također imamo društvo koje je u vječitim problemima, a problem raste nakon administrativnog spajanja dviju općina u jednu. Za financiranje rada dviju kazališnih udruga to znači opstanak samo jedne, a ugroza potencira sve ono što je već loše u međusobnim odnosima, pa se javlja ljubomora i kojekakve druge emocije. U njoj glumi ukupno osam glumaca.

Druga predstava zove se “Zašto baš sad”, a riječ je o satiri nadahnutoj mojim iščitavanjem Woody Allena. Ideju sam uzeo iz priče “Dead knocks” (Smrt kuca, op.a.). U toj se priči frajeru pojavi smrt na vratima, nakon čega on, razumljivo, pokušava odugovlačiti na raznorazne načine. U našoj predstavi političar, inače ministar u vladi, uzeo je ključ od prijateljeva stana kojem je došla smrt. Međutim, smrt nailazi na ministra čime se sve komplicira, a kako se hrvatski političar nosi s time ostavit ću na mašti čitateljima.

Treća predstava je dječja, a zove se “Snjeguljica, pričalica u tri lica”. Zapravo se radi o nekakvom hibridu klasične kazališne predstave i storytellinga. Bazirana je na mom prvom tekstu “Snjeguljica”, s tim da je Snjeguljica ovdje ogoljena do kosti, pa je predstava lišena scenografije i bogatih kostima, svjetla…Predstavu će u cijelosti morati iznijeti tri glumice, što ju čini posebno zahtjevnom. Nadam se da ćemo ju uspješno donijeti na scenu, ispričao nam je Šegota.

S obzirom da protagoniste predstave “Otkriće Amerike” muče svakojaki problemi u radu, zanimalo nas je kako se Zlatousti snalaze budući skoro četvrt stoljeća svoje predstave pripremaju na raznim lokacijama, budući gradskog prostora nema.

– I dalje radimo u bivšem salonu namještaja u Merkuru 5 koji nam niti nije službeno dodijeljen. Nemamo ni WC, ni grijanje ni hlađenje. Dakle, veći dio godine je prostor neupotrebljiv. S nama koegzistiraju još tri udruge i s njima dijelimo i prostor i vrijeme i muku, kazao je prvi čovjek Zlatoustih.

Po kulturoj strategiji prostor Merkura 5 ima svoju namjenu, samo što još uvijek nema vidljivih pomaka, pa smo pitali Šegotu zna li išta o tomu.

– Očekujemo puno od nove gradske strategije, i za 10-15 godina ćemo sigurno imat WC školjku, toplu vodu, jednu klimu od 3KW i kupe na krovu pa neće vlaga na nas, ironično je komentirao Šegota.

Zlatousti unatoč teškoćama i činjenici da u zimskim mjesecima nije lako raditi probe u neugrijanom prostoru neumorno idu dalje, što se vidi i po količini najavljenih predstava i po novim članovima. Naime, Zlatoustima se pridružila i nova, najmlađa članica od 15 godina, Zara Barbir, koja je odmah bačena u vatru s predstavom “Snjeguljica, pričalica u tri lica”.
Kako bilo, vjerna makarska publika očito neće biti zakinuta za dozu zabave, smijeha i satire.
Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -