Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaKONKRETNA POMOĆ Grad Kutina donio niz mjera za poduzetnike, a trajno ukidaju...

KONKRETNA POMOĆ Grad Kutina donio niz mjera za poduzetnike, a trajno ukidaju porez na potrošnju pića

Epidemiološke mjere vezane uz aktualno stanje s Covidom 19,  otežale su ili čak onemogućile nažalost  redovno poslovanje djela gospodarskih subjekata, naročito iz uslužnih oblasti, što naravno kao rezultat ima i gubitak prihoda. Posljedično i radnih mjesta.

U Kutini su svjesni njihove nezavidne situacije još proljetos za prvog vala epidemije odlučili priskočiti u pomoć gradskim poduzetnicima.

Pomoć stiže i u “drugom valu”. Grad Kutina će, naime, s ciljem pomoći ugostiteljima čiji su nositelji aktivnosti oslobađaju se plaćanja spomenutog poreza u 2021. godini u trajanju od pet mjeseci, odnosno ovisno o epidemiološkoj situaciji i ograničenju rada ugostitelja.

Naposljetku, ugostiteljima koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Kutine umanjuje se plaćanje zakupnine za 30 posto.

Podsjećamo kako je na snazi i dalje mjera mogućnosti korištenja dodatne javne površine bez naplate, u svrhu postavljanja ugostiteljskih terasa. Tijekom 2020. Grad Kutina je također pomogao ugostiteljima i ostalim poduzetnicima kroz niz mjera koje su iznosile oko 3 milijuna kuna na način da je prethodno uz predložene mjere u svrhu ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom COVID-19.

Trajno će se, što je novost, ukinuti porez na potrošnju pića u ugostiteljstvu. Ova mjera nastupa na snagu kada se izvrši potrebna zakonska procedura, a to je od 01.01.2021. i biti će na snazi trajno ili do eventualnog ponovnog uvođenja.

Nadalje, ugostiteljima koji su obveznici plaćanja komunalne naknade ukida se ta obveza od 01.11.2020. do 31.03.2021. s mogućnošću produženja ovisno o epidemiološkoj situaciji, a ugostiteljima koji su obveznici plaćanja poreza na javnu površinu, odnosno mjesečne naknade za postavljanje terasa na javnim površinama.

Uz navedene mjere osnovan je i interventni fond pomoći u svrhu očuvanja poslovnih aktivnosti obrtnika, mikro i malih poduzetnika. Temeljem istoga fonda su u vrlo kratkom vremenu isplaćena bespovratna sredstva poduzetnicima za likvidnost u visini od 2.000, kuna po zaposlenoj osobi koji su imali zabranu rada, odnosno 1.500,00 kn po zaposlenoj osobi koji su imali pad prometa više od 20 posto uzrokovano posljedicom epidemije. Sredstva su dodijeljena za 236 poduzetnika na području Grada Kutine koji raspolažu s gotovo 800 zaposlenih osoba.

M. D. /foto Pixabay

- Oglas -