Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaIzdano upozorenje za toplinski val: Slijede vrlo vrući dani, izdvajaju se utorak...

Izdano upozorenje za toplinski val: Slijede vrlo vrući dani, izdvajaju se utorak i srijeda

U posljednjem smo tjednu lipnja i postupno ulazimo u prosječno najtopliji dio godine. Da se ljeto “na šali”, dobro smo vidjeli posljednjih mjesec dana, no tek ovaj tjedan donosi prave žege. Naime, dok će se ciklone danima zadržavati daleko od našeg područja, nad sjeverozapadnom Europom, nad ovaj dio Europe s jugozapada pritječe izrazito topla zračna masa podrijetlom iz Sahare.

Kako piše Dalmacija danas, dani pred nama u velikom dijelu zemlje, uključujući Dalmaciji, donose najviše temperature zraka dosadašnjeg tijeka godine. DHMZ je izdao upozorenje na toplinski val, a primjerice, za splitsku regiju čak tri dana zaredom predviđa veliku vjerojatnost opasti od toplinskog vala i to za utorak, srijedu i četvrtak.

- Oglas -

Čini se da se utorak i osobito srijeda izdvajaju jer će osobito u srijedu velike vrućine biti povezane s visokom koncentracijom vlage u zraku i jugom koje će prolazno zapuhati.

Danas nas očekuje pretežno sunčano vrijeme. Bit će tiho ili uz slab dnevni vjetar. Najviše dnevne temperature većinom od 30 do 35°C.

U utorak pretežno sunčano uz umjeren razvoj oblaka u drugom dijelu dana kada u Zagori samo mjestimice može biti slabih pljuskova s grmljavinom. Noću tiho ili burin, danju će zapuhati jugozapadnjak i zapadnjak koji popodne na moru srednje i južne Dalmacije može prolazno biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka od 17°C ponegdje u Zagori do 25°C ponegdje uz obalu i na otocima.

Srijeda će biti pretežno ili djelomično sunčana i suha. Nakon tihe noći, danju će na moru zapuhati slabo do umjereno jugo koje će na moru prolazno imati pojačane, ponegdje i jake udare. Jugo će do večeri prestati. Bit će sparno, vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do vrlo vrućih 37°C ili 38°C.

MD/foto MD

- Oglas -