Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOIZBORI 2021 Novi soj dužnosnika je mlad i neiskusan, ali ipak moćan...

IZBORI 2021 Novi soj dužnosnika je mlad i neiskusan, ali ipak moćan da postavlja pravila igre. Evo i zašto

Promatramo li lokalne izbore na Makarskoj rivijeri, samo na prvi pogled mogli bismo reći da se ništa značajno nije promijenilo budući je, barem za sada, neupitna i velika pobjeda samo u Podgori, gdje je mlada nezavisna lista na čelu s 28-godišnjom Petrom Radić pomela velike igrače, od HDZ-a koji je dobio gotovo upola manje glasova, preko Ante Miličića kojega je “prešišala” za najmanje 200 glasova, pa do SDP-a koji je totalni gubitnik i koji je dobio četiri puta manje glasova od NLM Podgora. U Podgori u kojoj su dvije najjače stranke 2017.godine zajedno dobile skoro 60 posto biračkog tijela, sada je njihov utjecaj gotovo pa prepolovljen!

Međutim, treba imati širu sliku i pogledati malo bolje rezultate na Rivijeri i pritom zaključiti kako se, očigledno, rađa jedan novi soj političara; ili preciznije, da biračko tijelo napokon uvažava novi soj političara koji je mlad, koji i ako je u stranci nije apriori bez osobnog integriteta, zadojen partijskim dogmama, i koji je ipak otvoreniji za suradnju i uopće za novo. Zašto to zaključujemo?

SDP-ov Matko Burić dobio je drugi mandat u općini Gradac, dobivši svih pet mjesta, i osvojivši čak devet vijećničkih mjesta, triput više nego HDZ. Burić je doduše bio nov prije četiri godine, i utjelovio je upravo tog modernog mladog političara. Idemo li zapadnije s našom analizom, eto nas u Tučepima gdje je Anti Čobrniću (HDZ) doduše nedostajalo svega pet glasova, da ne kažemo glasića da izbjegne neizvjesnost drugog kruga. Međutim, Čobrnić ide u drugi krug, i da, unatoč “zamalo natpolovičnoj većini”, bit će gusto. A ugroza, eto opet kurioziteta izbora 2021, ne dolazi iz SDP-a koji je i ovdje marginaliziran, nego – nezavisne liste s Ivanom Visković, mladim i novim licem poput Petre Radić, odnosno Burića koji nije debitant, ali utjelovljuje novo. Tučepski SDP je i ovdje pometen, dobivši 154 glasa, no za očekivati je da će se veći dio tih glasova preliti kandidacijskoj listi na kojoj je Visković.

Da su ljudi u Makarskoj glasali za SDP, a ne za novo, koje predstavlja Zoran Paunović s jednako novim licima, onda SDP sigurno ne bi dobio gotovo 3000 glasova na izborima za gradonačelnika. Od Jure Brkana ga dijeli prednost od 1000 glasova, što se – ako promatramo rotacije HDZ-a i SDP-a u Makarskoj – nikad nije dogodilo. Na prošlim se izborima radilo o par stotina glasova razlike u korist HDZ-a, što je i dalje povelika razlika u odnosu na obično tijesne izborne bitke, tako da i ovaj rezultat ide u prilog svojevrsnom preferencijalnom glasovanju.

I ako izuzmemo očito neprikosnovenog Joska Roščića, old school HDZ-ov kadar koji već desetljećima caruje u Baškoj Vodi, dolazimo do Stipe Ursića koji je osnovicu novog kova dužnosnika postavio prije dva mandata, koliko je već za kormilom Brela. Nekonvencionalni tip HDZ-ovog političara Ursić je već samim time što je mlad i što se i nakon dva mandata, barem izvana, doima kao netko tko i u stranci s jakom političkom stegom zadržava solidnu dozu integriteta i individualnosti.

Pogledamo li prosjek godina tog novog soja političara koji politiku predstavlja kao služenje, no s druge strane mudro koristi sve benefite stranačke logistike kako bi izgurao neke stvari, odnosno svih ovih novih lica koja prijete starom kovu političara, dođemo do dobi od oko 35 godina.

Iako godine ne jamče nužno promjenu, što smo u mlakim i gotovo pa militantno isključivim i bezidejnim stranačkim ograncima mladih nebrojeno puta vidjeli, očigledno je da se malo pomalo mijenjaju tvrde navike biračkog tijela, no još više, stranaka koje shvaćaju da, ako žele opstati, zapravo nemaju druge opcije nego se otvoriti. Radilo se o HDZ-u ili SDP-u.

Iako je novi dužnosnik mlad i generalno neiskusan u izbornim procesima, upravo on je taj koji može postaviti pravila igre starom HDZ-u i starom SDP-u  i uopće politici koju su oni inkorporirali tijekom minula tri desetljeća. Koliko će to u nekim sredinama biti moguće, ovisit će o dvije stvari: odlučnosti i dosljednosti novih i sukladno tome prihvaćanju poraza od strane starih, jer jedino prihvaćanje tog poraza (da ne kažemo suvišnosti) jamči im kakvo takvo preživljavanje na političkoj sceni. Da bi se u protivnom mogli brojati u tragovima, dovoljno je pogledati Podgoru s nezavisnima i Gradac čiji načelnik očito nije pristajao na manje od potpune autonomije, što ga je na koncu dovelo do sigurne druge pobjede u kojoj je HDZ, nekoć jaki igrač na jugu Rivijere, potpuno izgubio svoju moć.

Ivona Ćirak

- Oglas -