Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOIZBORI 2021 Što se dogodilo na Zelenki? Bastion HDZ-a jedno od većih...

IZBORI 2021 Što se dogodilo na Zelenki? Bastion HDZ-a jedno od većih iznenađenja ovih izbora

Makarski gradonačelnik i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Jure Brkan jučer je otvoreno kazao kako je odaziv na biralištima bio loš, točnije, naglasio je kako su očigledno dijelom izostali HDZ-ovi birači. Neuspjeh HDZ-a na ovim izborima objasnio je lošom komunikacijom prema biračima kojima, kako se da iščitati iz njegove politički zrele izjave u kojoj preuzima odgovornost za loše rezultate, nije dovoljno jasno rečeno što je u ove četiri godine napravljeno te što je u planu za naredni mandat.

A kad govorimo o HDZ-ovim biračima, bez sumnje je najviše podbacio kvart koji je tradicionalno HDZ-u najodaniji i u koji je, k tome, grad u protekle četiri godine najviše uložio. Daleko više nego u centar koji je, kroz uređenje trga Hrpina, bio u planu bio tek za naredni mandat. Naime, Zelenka je povukla velik dio novca od komunalnih doprinosa i definitivno je u nju “utučeno” najviše love. Nećemo spominjati dječji vrtić koji je u kategoriji nužnoga, neovisno o lokaciji, no dovoljno će biti sjetiti se milijuna i milijuna uloženih u Zadarsku ulicu, u Stari velikobrdski put koji povezuje Zelenku s Velikim Brdom i za koji je trebalo jako puno novca za otkup zemlje, potom Zagrebačka s Trgom Kobaca, raskrižje sa spomenikom postrojbi Kobac, križanje kod POS-ovih zgrada…

Što se dogodilo s HDZ-ovim bastionom koji je ovoj stranci bio lojalan čak i dok je Zelenka bila zaboravljeni kvart, a  njeni glasači glasali “na povjerenje”? Naime, u dva biračka odbora na Zelenki HDZ je u izborima za gradonačelnika s Jurom Brkanom dobio oko 150 glasova manje nego 2017.godine. Čak i na biralištu koje je debelo “šišalo” SDP Brkan je dobio “u tijesno”. Naime, osvojio je 304 glasa, a glavni protukandidat Zoran Paunović 264, svega 40-ak glasova manje. Podsjetit ćemo da je 2017. Brkan osvojio ovdje čak 374 glasa, a Tonći Bilić ispred SDP-a mizerna 136 glasa, dakle trostruko manje.

Na drugom biračkom mjestu na Zelenki (Zelenka-Ratac) Brkan je sa 100 glasova razlike izgubio od Paunovića. Potonji je osvojio 396 glasova, a Brkan 293. S druge strane, na prošlim je lokalnim izborima 2017.godine Brkan uvjerljivo pobijedio i ovdje, sa 361 glasom naspram 244 Bilićeva. Valja dodati da je Stjepan Zelić u svojem kvartu Zelenka osvojio pola glasova potrebnih za mandat, no zamjetno veći broj glasova je 2017.uzela i Hloverka Novak Srzić koja je na Zelenki skupila oko 260 glasova, tako da ova godina nije posebna po disperziji glasova, odnosno tu HDZ ne bi trebao tražiti izlike za gubitke.

Zašto je Zelenka iznevjerila HDZ unatoč tome što se svih ovih godina lijepi iznos iz proračuna slijevao upravo u ovaj kvart? Ne znamo, no moguće je da je, uz neke lokalne osobitosti i cijelu pomalo nehajnu kampanju, posrijedi naprosto preslik trendova kojima svjedočimo na razini cijele države i u većim gradovima. Gubici HDZ-a u Zagrebu su, primjerice, kolosalni. U Makarskoj nije toliko dramatično kad promatramo dobivene mandate, no kad znamo da je HDZ-ov kandidat 2017.na ova dva birališta vodio s barem 350 glasova prednosti, a sada izgubio, jasno je da podbačaj nikako nije zanemariv.

U najmanju ruku bio je malo ili nimalo očekivan na Zelenki koja je s ovakvim ishodom prvog kruga zapravo jedno od većih iznenađenja lokalnih izbora u Makarskoj.

Koliko je na ovakve rezultate utjecala nedovoljno jasna i upečatljiva kampanja, kako je rekao i sam gradonačelnik, a koliko je riječ o neminovnom trendu, vidjet će se uostalom u drugom krugu.

Ivona Ćirak/foto O. Franić

- Oglas -