Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaINSTITUT ROBERT KOCH: Stopa reprodukcije koronavirusa skočila na 2,88

INSTITUT ROBERT KOCH: Stopa reprodukcije koronavirusa skočila na 2,88

– Stopa reprodukcije koronavirusa u Njemačkoj skočila je u nedjelju na 2,88 s 1,79 dan ranije, čime je zaraznost narasla iznad razine potrebne za suzbijanje pandemije na dulji rok, objavio je Institut Robert Koch.

Rast postotka zaraze mogao bi obnoviti ograničenja u najvećem gospodarstvu Europe što bi bio udarac za državu koja je uspješno obuzdavala širenje pandemije i održavala relativno nizak postotak smrtnosti.

Stopa reprodukcije ‘R’ 2,88 znači da će se od sto osoba zaraženih koronavirusom zaraziti još 288.

Potrebna je stopa reprodukcije manja od jedan za postupno suzbijanje bolestiž

Oštri porast stope reprodukcije u odnosu na 1,06 u petak, temelji se na prosječnoj vrijednosti u posljednja četiri dana, dok je, uzimajući u obzir prosječne vrijednosti u sedam dana, reprodukcijski broj porastao na 2,03, pokazuje nedjeljna statistika RKI-a.

RKI navodi da su prijenosi koronavirusa zabilježeni u domovima za starije i nemoćne, u bolnicama, azilima i institucijama za izbjeglice, u tvornicama za preradu mesa, logističkim kompanijama, kod sezonskih radnika na poljima te na religijskim događajima i obiteljskim okupljanjima.

RKI je objavio da je ukupno koronavirus potvrđen kod 189.822 osobe u Njemačkoj, uz 8.882 smrtna slučaja.

Kancelarka Angela Merkel zauzimala se za održavanje mjera izolacije na dulje vrijeme no postupno je popuštala ograničenja zadnjih tjedana pod pritiskom regionalnih političara u želji da se potakne obamrlo gospodarstvo
Hina /foto Pixabay

- Oglas -