Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaHrvatska ide prema 'starom normalnom': Kafići bez ograničenja, s COVID potvrdama tek...

Hrvatska ide prema ‘starom normalnom’: Kafići bez ograničenja, s COVID potvrdama tek u bolnice

Sve je bliži trenutak kada više neće biti ograničenja u kinima, kazalištima, kafićima te kada će se COVID potvrdama braniti uistinu samo najugroženiji u bolnicama, stari i nemoćni.

“Vjerujem da će biti možda već i ovaj tjedan, ali kada ste me pitali za maske, to vam ne mogu reći kada će doći taj trenutak, a mogu samo naglasiti da ga svi jedva čekamo” – rekao je ministar Vili Beroš, prenosi RTL.

Maske bi mogle pasti na većini mjesta, a COVID potvrde bile bi potrebne samo u bolnicama i domovima za starije te za ulazak u zemlju. Isto tako, neće biti ograničenja broja ljudi na jednom mjestu.

Što se ukidanja koronamjera tiče, otpisale su je prije nas brojne europske zemlje.

U Njemačkoj na koju se volimo ugledati, maske su ostale samo za ulazak u bolnice, domove za starije i nemoćne te za vlakove i zrakoplove. Maske su obvezne samo u zatvorenim prostorima u Italiji, gdje je ukinuto izvanredno stanje kao i COVID potvrde. Slovenci pak potvrde koriste još u zdravstvu i socijali, a Srbi su već neko vrijeme gotovo bez mjera, maske su sada samo preporuka – podsjeća RTL.

Iako smo često gledali dvostruke kriterije, Beroš poručuje: nismo se vodili politikom.

“Nismo do sada proglašavali niti kraj niti početak nove epidemije. Dakle, striktni su kriterij kojih se epidemiolozi pridržavaju, kada dođe vrijeme, vjerujem da ćemo proglasiti i to, ali može se i desit da će ovaj virus ostati živjeti u pandemijskom obliku, dakle, na svijetu, i dalje”, objašnjava Beroš.

Koje mjere, kada i u kojem roku će biti ublažene, doznat će se ovaj tjedan.

MD/foto Pixabay

- Oglas -