Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOHDZ je pokrenuo i završio čitav niz projekata, nije nudio isprazna obećanja,...

HDZ je pokrenuo i završio čitav niz projekata, nije nudio isprazna obećanja, ali je uvjerljivo izgubio izbore. Evo zašto

Kada birači izaberu jednu opciju, u politici to podrazumijeva da su odlučili kazniti drugu. A makarski su glasači na lokalnim izborima 2021. bez sumnje kaznili HDZ. Kad vidimo ozračje u cijeloj državi i uostalom trenutni status HDZ-a, HDZ je općenito dobio ukor, a gledajući stanje u Makarskoj, moguće i jednu pedagošku opomenu pred isključenje.

Pitanje koje se nameće jest: zašto je HDZ tako glatko izgubio Makarsku, iako je za njihovog mandata napravljen, ili u najmanju ruku pokrenut dobar niz projekata? Od kompletne rekonstrukcije Gradske knjižnice, 100-godišnjakinje koja je desetljećima čekala na već davno nužnu adaptaciju, preko uređenja Gradskog sportskog centra i Kaštela u Kotišini, pa do početka gradnje novog samostojećeg vrtića i stvorenih uvjeta za gradnju Kuće Sunca, sve su to višemilijunski projekti. Istina, s novcem makarskih građana, ali za HDZ-ove je vladavine, ako ćemo biti realni, pokrenut daleko veći broj projekata nego u ranijim mandatima. Što implicira jedno – ipak se nije samo sjedilo, uhljebilo svoje i čekalo da prođe mandat.

Zašto su birači kaznili HDZ, HDZ koji se čak hvastao prema njihovim tvrdnjama spasonosnim Prostornim planom?  Betonizacija je rak rana Makarske i možda i najbolnija točka prosječnog birača koji, bio lijevog ili desnog spektra, podjednako gnjevno zamjera sivilo koje proždire grad. Borba protiv betonizacije “kupila” bi većinu, a novi je plan upravo propisao restriktivnije uvjete gradnje za stambene zgrade, te je postrožio uvjete gradnje u zaseocima poput Kotišine. Iako HDZ tvrdi kako se i oni bore protiv betona, očito su malobrojne uspjeli u to uvjeriti.

Drugi važan apel je stanje u zdravstvu, temi na koju je svatko osjetljiv. I na taj je apel, ako ćemo gledati učinjeno, HDZ relativno konkretno odgovorio. Za vrijeme HDZ-ove vladavine izdvajalo se pola milijuna kuna u Hitnu pomoć te još 350 tisuća u radiologe, a pokrenuta je i inicijativa s odcjepljenjem Doma zdravlja, koju se može propitkivati i držati tek kao još jedan predizborni mamac, no kada gledamo kampanju, mora se priznati da je svakako mogla biti prepoznata kao vrijedna prednost.

Ne zaboravimo k tome i da je friško uoči prvog kruga Grad Makarska organizirao uspješno masovno cijepljenje turističkih radnika. No ni ovaj mnogima važan apel za sigurnu turističku sezonu nije pomogao da se izbjegne potop. Reakcije su naprosto izostale. Kao da nikoga više nije bilo briga.

U prvom krugu Jure Brkan zaključio je da je presudila loša komunikacija. Packu koju su mu dali birači u prvom krugu ozbiljno je shvatio i zajedno sa suradnicima odlučio nadoknaditi sve ono što je propušteno u samouvjerenom drijemežu prvog kruga. Kampanja u samom finišu drugog kruga bila je, naime, nemjerljivo konkretnija, otvorenija i uvjerljivija. Za razliku od kampanje Zorana Paunovića (SDP) koji je zablistao u prvom krugu s prepoznatljivom kampanjom, Brkan je sadržaj ponudio tek u drugom krugu. Drugi je krug bio jezgrovit, jasan i uvjerljiv, a sadržavao je čak i human touch na koji građani s aktualnim gradonačelnikom, koji je poslovično loše komunicirao, baš i nisu navikli.

Nadalje, obećanja koja je Brkan nudio nisu isprazna već samim time što iz pozicije gradonačelnika zna s čim raspolaže i zna što je moguće obećati u sustavu koji je dobro upoznao na svim razinama u protekle četiri godine. Za razliku od njega, Paunović u drugom krugu nije imao više bogznašto za reći. Ne samo zato jer je sve to manje-više kazao u prvom dijelu utrke, pa je bio prisiljen ponavljati se i zvučati kao da se oslanja na floskule, nego i zato što nema čvrste u rukavu. Brkan je mogao zvučati suvereno jer zna iznutra, i teoretski i empirijski, s čim raspolaže.

Sve su to bile Brkanove prednosti. Ipak, HDZ je po mišljenju birača zaslužio kaznu koja će, doduše, manje stajati Brkana, koji ostaje saborski zastupnik, a više sve one koji su se okoristili raznoraznim sinekurama. I one koji su u pozadini, u kojem god svojstvu.

Jure Brkan i HDZ su kažnjeni vrlo jasno, nedvosmisleno i strogo. 1500 glasova koji su mu nedostajali, unatoč svemu gore navedenom, govore više od riječi.

1500 glasova razlike de facto predstavljaju sliku koju su, daleko više nego djela, nedjela i sve ono mjerljivo, birači gledali i rekli “ne”. Juri Brkani nisu pomogli asfaltirani kvadrati, niti hrpa povučenih novaca iz EU fondova, kao što Paunoviću nisu u tolikoj mjeri presudili detalji iz programa. Obojici je presudio subjektivni dojam, uvjerljivost i – slika.

Jure Brkan nije se u ove četiri godine ni najmanje trudio oko te slike u javnosti; iza sebe ima cijeli niz nespretnih i nepromišljenih izjava i istupa, pri čemu je rijetko ostavljao dojam hladne i smirene, a više usijane glave. Nije se bavio time kako raste negativni publicitet u javnosti, a napose na društvenim mrežama gdje je bio često na udaru, često zbog neosjetljivih izjava kad se radi o ekološkim pitanjima. Ignorirao je činjenicu da je tijekom vremena, iz niza razloga, a prije svega jer je sam davao povod, postao nepopularan. Prozaičan kakav jest, Brkan se nije preveć time bavio, odlučivši se na ignoriranje i, periodično, silenzio stampa, ne shvaćajući da baš zbog distance koju je sam dozvolio postaje sve dalji. I naposljetku, stranačka vojska bez identiteta nije baš doprinijela pozitivnoj i svježoj slici stranke koju predstavlja sam Brkan.

SDP-ova kampanja ciljala je pak baš na sliku. I na emocije, aludirajući na nekakav grad kakav nostalgično pamtimo, a možda i idealiziramo, jednu ljudskost i toplinu kakvu si utvaramo da možemo uskrsnuti. Osim toga, i emocije u Paunovićevom timu bile su snažne i euforične, dok je HDZ-ov tabor ostavljao dojam umora i rezignacije.

A gdje nema emocije, južnjak nema što tražiti. Da prosječnog birača pitamo zašto je glasovao za jednog ili drugog kandidata, malo koji će znati nabrojati par konkretnih razloga. Eto zašto HDZ-u nije pomogla ni bolja komunikacija u drugom krugu, niti bi mu, po svoj prilici, pomoglo da je izgradio još dva kapitalna objekta.

Ne samo to; koliko god bila argumentirana kad se radi o obećanjima, moguće je da je baš ta ustrajnost da se iskomunicira poruka samo pogoršala stvar. Samo dišpetom možemo objasniti rijetko viđeni jaz od 1500 glasova. Zbog čega se pak dišpet javio, makarski HDZ će imati kad analizirati.

Ivona Ćirak/foto O. Franić

- Oglas -