Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaGRADSKO VIJEĆE: Jednoglasno usvojen prijedlog gradonačelnika o paketu mjera kojima se pomaže...

GRADSKO VIJEĆE: Jednoglasno usvojen prijedlog gradonačelnika o paketu mjera kojima se pomaže makarskom gospodarstvu

Gradsko vijeće jednoglasno je podržalo prijedlog gradonačelnika Jure Brkana kojim se poduzetnicima pogođenim pandemijom COVID-19 otpisuju obveze plaćanja poreza na korištenje javno prometnih površina i zakup poslovnih prostora za ožujak, travanj i svibanj te za komunalnu naknadu za prvih 6 mjeseci. Prema usvojenom paketu mjera, svi poduzetnici na području grada Makarske kojima je zbog posebnih okolnosti bio obustavljen rad oslobađaju se plaćanja bez podnošenja zahtjeva, a djelomično oslobađanje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, komunalne naknade i zakupnine za poslovne prostore, moći će, uz podnošenje zahtjeva, ostvariti i poduzetnici koji su u navedenom razdoblju imali pad prihoda veći od 50% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Oporbeni SDP predložio je amandmane tražeći da se mjere produlje na lipanj , srpanj i kolovoz  te da se i građane oslobodi plaćanja komunalne naknade, no prijedlog oporbe nije prihvaćen.

– Cilj ovog prvog paketa je zaštita radnih mjesta, a već sam više puta kazao da će drugi paket biti namijenjen građanima. Volio bih da za to ne bude potrebe, ali bojim se da hoće. Konstantno pratim situaciju i zabrinjava me činjenica da smo na Zavodu za zapošljavanje prošli mjesec imali 300 ljudi više nego u četvrtom mjesecu prošle godine. A bit će ih još više. Zato trebamo dobro paziti na svaku kunu, jer moglo bi nam se dogoditi da ćemo velik dio novca trebat za socijalu. Ne želim se u ovom trenutku odreći prihoda koji nam sutra mogu trebati za pomoć građanima. Pričekajmo malo i vidimo što će biti sa sezonom i vjerujem da ćemo tada biti pametniji, izjavio je gradonačelnik potvrdivši da se drugi paket mjera za građane može očekivati već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Vijećnici su donijeli i odluku o korištenju dijela naplaćenih sredstava komunalne naknade i komunalnog doprinosa u 2020. godini i za druge namjene. Ova odluka donsena je temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu i odluke ministra graditeljstva i prostornog uređenja o nastupanju posebnih okolnosti zbog kojih se jedinicama lokalne samouprave omogućuje da dio navedenih sredstava mogu koristiti i za druge namjene.

Zbog usklađenja sa zakonom, na dnevnom redu su se našle i izmjene Statuta Gradske galerije Antun Gojak i Gradske knjižnice Makarska koje su jednoglasno usvojene kao i izvješća o radu i financijska izvješća gradskih ustanova: Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce, Gradske galerije Antun Gojak, Gradske knjižnice Makarska, Gradskog muzeja Makarska, Gradskog sportskog centra i Makarske razvojne agencije MARA.

Vijećnici su razriješili dužnosti bivšeg gradskog vijećnika Nevena Vranješa koji je bio član Odbora za promet te na njegovo mjesto imenovali novu vijećnicu Petru Šantrić.

Današnja sjednica Gradskog vijeća, zbog poštivanja posebnih epidemioloških mjera koje su na snazi, održana je u dvorani Vatrogasnog doma, a i sami izvjestitelji po točkama dnevnog reda nisu detaljno izlagali svoja izvješća koja su i gradskim vijećnicima i svim građanima bila dostupna na službenoj internet stranici Grada Makarske 5 dana prije sjednice. Na sjednici ovoga puta nisu nazočili ni županijiski vijećnici, predstavnik Srpske nacionalne manjine i novinari, ali je javnost rada Gradskog vijeća osigurana putem direktnog radijskog prijenosa.

Izvor: www.makarska.hr

 

 

- Oglas -