Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaGrad Vrgorac postaje grad budućnosti uz projekt digitalizacije javnih usluga i rješenja

Grad Vrgorac postaje grad budućnosti uz projekt digitalizacije javnih usluga i rješenja

Nakon dugog iščekivanja i pripremanja idejnog projekta, Grad Vrgorac je službeno dobio status “Vrgorac – Povijesni grad budućnosti”. Radi se o konceptu Vrgorca kao suvremeno opremljenog grada, s digitalnom transformacijom javnih usluga, koji ne dopušta da moderna načela naruše njegovu povijesnu i kulturnu baštinu već koristi suvremenu digitalizaciju za njeno očuvanje te u konačnici pružili povećanje kvalitete života svih građana.

Koncept je nastao 2021. godine, te je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za dodjelu bespovratnih sredstava za „Pripremu projektno – tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“, te je Ministarstvo prepoznalo kvalitetu projekta i dodijelilo puni iznos od 286.681,26€ (2.160.000,00 HRK) za izradu Glavnog projekta “Vrgorac – Povijesni grad budućnosti”.

Financijska je to potpora za većinu dokumentacije koju još slijedi napraviti kako bi u narednom periodu u stvarnosti dosegnuli cilj i pozicionirali Vrgorac kao suvremeni povijesni grad. „Projekt za početak obuhvaća jedinstveno i opširno rješenje digitalne transformacije jer idejni koncept „Internet za sve“ pruža stabilnije i brže usluge Interneta za cijelo vrgorsko područje, koji je temelj za bilo kakav daljnji razvoj u smislu digitalnih usluga i digitalne transformacije.

Nadograđuje se i koncept Digitalne javne usluge te Pametnog prometa. Vrgorac ima bogatu povijest, i u skladu s konceptom digitalizacije Grada, potrebna je i digitalizacija povijesne baštine koja će osim moderniziranja postava uvelike povećati turističku ponudu Grada. Vjerujem da moj tim i ja imamo viziju, znanje i volju, a naša snaga i volja pretvara vizije u stvarnost. Smatram kako je upravo ključ budućnosti i razvoja svakog grada u Hrvatskoj upravo ulaganje u digitalizaciju, suvremena rješenja i moderna načela koja nas svakodnevno okružuju, čuvajući svoje korijene i bogato povijesno naslijeđe.“, poručio je gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg.

Glavni projekt “Vrgorac – povijesni grad budućnosti“ sadrži dokumentaciju koja obuhvaća projekt postavljanja optičkog interneta u sve mjesne odbore na području Grada Vrgorca, kompletnu analizu i mjerenje javne infrastrukture potrebno za omogućavanje podataka o površini i lokaciji objekata u stvarnom vremenu, stanju obaveza za javne usluge, odvoz smeća. Zatim projekt kojim će se omogućiti svim kućanstvima upotreba nove gradske aplikacije za pristup svim informacijama i obavijestima, podnošenje digitalnih obrazaca i njegovo automatsko te digitalno zaprimanje, projekt pametnog prometa koji obuhvaća digitalizaciju signalizacije i rasvjete, pametni parking, pametnu rasvjetu i pametne pješačke prijelaze te projekt digitalnog postava kulturne i povijesne baštine Gradine, kule Avale i šetnice.

U ovoj godini se očekuje završetak izrade nove web stranice i aplikacije Grada Vrgorca, uspostava webGIS sustava te objedinjavanje baza podataka Grada i gradskih poduzeća – aktivnosti za koje je također osigurano sufinanciranje putem Javnog poziva za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u iznosu od 396.015,00 HRK, te predstavlja postavljanje kamena temeljca Vrgorca – Povijesnog grada budućnosti, stoji u današnjem priopćenju iz Grada Vrgorca.
MD/ foto Grad Vrgorac

- Oglas -