Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOGRAD MAKARSKA Napeta atmosfera u "Bijeloj kući": novom sistematizacijom nekima se ne...

GRAD MAKARSKA Napeta atmosfera u “Bijeloj kući”: novom sistematizacijom nekima se ne piše dobro

Prvog siječnja 2022.godine na snagu je stupila Odluka o ustrojstvu i djelokrugu gradske uprave grada Makarske te je na ranije održanoj sjednici najavljeno kako će se opća sistematizacija završiti u roku od 60 dana.

Međutim, rok od 60 dana je već prošao, a javnosti nisu poznate ni osnovne informacije, iako po kuloarima već kruže priče kako se nekim službenicima ne piše dobro. Naime, novo ustrojstvo podrazumijeva i neka nova radna mjesta, dok su neka višak. Po Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, preuzeti službenici iz “starog” odjela, ako ne zadovoljavaju stručne i druge uvjete za raspored, stavljaju se na raspolaganje. Na dužinu raspolaganja primjenjuju se opći propisi o radu koji se odnose na dužinu i tijek otkaznog roka. Istekom roka raspolaganja službeniku prestaje služba po sili zakona, a otpremnina se propisuje prema općim propisima o radu.

Koliko radnih mjesta “visi”, još uvijek nije poznato, ali se spekulira s brojkom od 10-ak službenika. Postupak sistematizacije, kako doznajemo, još uvijek nije do kraja završen odnosno službenicima još uvijek nisu podijeljena rješenja, a iščekivanje i neizvjesnost je stvorilo jednu vruću i napetu atmosferu u zgradi Grada. Nije poznato što će se dogoditi sa službenicima čiji stručni uvjeti ne zadovoljavaju uvjete za raspored, niti hoće li se na nova radna mjesta zapošljavati novi ljudi. O svemu tome spekulira se posljednjih dana, ali iz gradske uprave niti se oglašavaju niti žele pustiti ikakvu informaciju.

Naime, zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan samo nam je rekla sredinom tjedna kako se na tome još uvijek radi, a do gradonačelnika Zorana Paunovića ni nakon nekoliko pokušaja nismo uspjeli doći.

Javili smo se i predsjednici Gradskog vijeća Gordani Muhtić koja nas je ponovno uputila na – gradonačelnika. Navela nam je da je on najbolja adresa na kojoj se mogu dobiti odgovori. Zanimalo nas je može li nam kao predsjednica Gradskog vijeća reći treba li sistematizacija na Gradsko vijeće, no nismo dobili odgovor nego smo upućeni na proučavanje Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Po svemu sudeći, ako smo dobro istumačili zakon, sistematizacija ipak neće ići na Gradsko vijeće. Rješenja o rasporedu bi se trebala podijeliti ovih dana. Kako doznajemo iz Grada, očekivalo se da će već do kraja tjedna to biti odrađeno, no čini se da se još uvijek “peglaju” neki dijelovi.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -