Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGALERIJA GOJAK Vijećnici zadovoljni radom, primjedbe na račun dvorišta

GALERIJA GOJAK Vijećnici zadovoljni radom, primjedbe na račun dvorišta

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je godišnje izvješće Galerije Gojak koja je tijekom 2020.godine organizirala sedam izložbi, od čega četiri s lokalnim udrugama, uz još dvije radionice i Likovnu koloniju. Obilježavanje 25 godina rada bila je prilika za analizirati uvjete i mogućnosti galerije, čiji je glavni problem činjenica da ne može istovremeno imati stalni i povremeni postav zbog deficita prostora.

Oporbena vijećnica Ivana Miočević Franić komentirala je kako bi bilo dobro razmisliti o galerijskom shopu, a upozorila je i na zapušteno dvorište zgrade.

Galerijski shop je, kako je objasnio ravnatelj Josip Karamatić, nezgodna je situacija baš iz razloga što stalni postav nije tu i posjetitelji će teško povezati ponudu u shopu s identitetom galerije.

– Tražit će Gojaka, a naići će na 100 godina Zmaja. Gojak ima puno motiv, ali dok nemate Gojakove radove u prostoru, imate problem, istumačio je Karamatić.

Dodao je kako bi volio da tu, u gradskoj vijećnici, tijekom turističke sezone izlažu Gojaka i naplaćuju ulaz, istaknuvši kako je galerija pretijesna i kako je potreban prostor u kojem bi se udruge mogle predstaviti i imati izložbe.

Jedna od primjedbi koja nije išla na račun galerije, no tiče se prezentacije cijele zgrade i kulturnih ustanova u njih, ticala se hortikulturalnog uređenja dvorišta.

Vijećnica Franić komentirala je kako je neprimjereno, na što je Karamatić podsjetio kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća dano na upravljanje Glazbenoj školi.

Složio se kako se treba dogovoriti  što sa zgradom koja je trenutno u trećem stoljeću postojanja. Predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić kazala je kako problem nije nov te kako se čekaju natječaji, odnosno novci iz fondova.

– Shvaćam da se čekaju novci iz fondova, ali čini mi se da su to dva dana posla i maksimalno 10-ak tisuća kuna jer trenutno izgleda sramotno, poručila je vijećnica.

Općenito su vijećnici pohvalili rad ustanove i svi su podržali izvješće.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -