Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAEPIDEMIJA BUKTI U MAKARSKOJ Dr.Žana Šabić: Svaki od mojih kolega dnevno ima...

EPIDEMIJA BUKTI U MAKARSKOJ Dr.Žana Šabić: Svaki od mojih kolega dnevno ima po 130 poziva pacijenata zbog korone

Skoro 60 novozaraženih definitivno je najveća dnevna brojka od početka pandemije. No ovakve brojke ne iznenađuju makarske liječnike koji, kako nam kaže dr.Žana Šabić Pavičić, liječnica obiteljske medicine, svakodnevno primaju preko 130 poziva dnevno zbog sumnje na koronu.

– Brojke su katastrofalne, jučer je u Makarskoj testirano preko 250 ljudi, zbog čega je od danas Nastavni zavod uveo novi princip testiranja po kojemu neće svi moći doći na red istog dana. Naime, ako aparat prima 1000 ljudi odnosno uzoraka, onda ih ne može 500 biti iz Makarske. Tako da treba malo strpljenja i svi će doći na red. Važno je samo da se odmah jave svom liječniku i ako je moguće, naprave kućni test, te se izoliraju, rekla nam je dr.Šabić.

Međutim, iako epidemija bukti, očito je da je zarazni omikron ipak manje opasan po kliničku sliku.

– Dobra vijest je da je manje hospitalizacija posljednjih mjesec dana. Većina ima blaže simptome, cijepljeni i mladi prolaze s dosta blagom kliničkom slikom, neki od cijepljenih nisu ni znali da su zaraženi nego su se testirali zbog, primjerice, odlaska na skijanje. A strarija i imunokompromitirana populacija je dosta dobro procijepljena s trećom dozom i uistinu se nadam da će ovaj val ići prema svome kraju i približiti se nekako uobičajenim virozama s kakvim smo se susretali. Vjerujem da je ovo put prema kolektivnom imunitetu, a ovaj val da će se smiriti kroz nekih mjesec dana, kaže makarska liječnica.

Dodaje kako je omikron varijanta očito toliko zarazna da se sada teško može utvrditi gdje se tko zarazio.

– Kako bilo, važno je prisjetiti se starih narodnih lijekova koji pomažu kod viroze i ne posezati odmah za sumamedom. Suplementi su dobri, ali vitamina ima i u cijeđenim agrumima. Gdje su nestali dobri stari čajevi, limunade, zaprženi šećer ili inhaliranje morskom vodom?! Sve je to od pomoći, poručila je dr.Šabić.

Ivona Ćirak /foto MD

- Oglas -