Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaSPORTIZ SVIJETA: Zbog dvoboja Liverpoola i Atletico Madrida 41 dodatna smrt u...

IZ SVIJETA: Zbog dvoboja Liverpoola i Atletico Madrida 41 dodatna smrt u korona pandemiji

Analiza podataka britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) otkrila je da je uzvratna utakmica osmine finala Lige prvaka između Liverpoola i Atletico Madrida, koja je igrana 11. ožujka na Anfieldu “dovela do 41 dodatne smrti” zbog koronavirusa, objavio je Sunday Times.

Kobna utakmica igrala se 11. ožujka na Anfieldu pred 52.000 gledatelja pri čemu i 3.000 navijača španjolskog kluba.

Španjolska je u tom trenutku imala oko šest puta više zaraženih od Velike Britanije premda ima manje stanovnika. U vrijeme liverpoolske utakmice, u Španjolskoj su mnoge tvrtke, škole i restorani već zatvorili vrata zbog koronavirusa.

Smatra se kako je dolazak oko 3.000 navijača Atletica u Veliku Britaniju uzrokovao širenje zaraze u gradu i okolici. Englezi naglašavaju kako je nemoguće sa 100-postotnom sigurnošću utvrditi točan broj onih koji su se zarazili te večeri na Anfieldu i onda zarazu prenijeli na članove obitelji i prijatelje, ali ističu kako se utakmica nije trebala igrati.

Prošlog mjeseca i gradonačelnik Madrida Jose Luis Martinez-Almedia priznao je kako je bila “pogreška” što je utakmica odigrana.

“Nije imalo smisla da 3.000 navijača Atletica može putovati u Liverpool. To je bila pogreška. Gledajući unazad, naravno, ali mislim da je čak i u to vrijeme trebalo biti više opreza,” kazao je nedavno gradonačelnik Madrida.

Europska nogometna federacija (UEFA) je žestoko kritizirana zbog odluke da se utakmice ne otkaže ili barem igra pred praznim tribinama, jer je iste večeri i susret između PSG-a i Borussije Dortmund u Parizu igran bez gledatelja.

NHS i Edge Health su u svojoj analizi zdravstvenih podataka došli do zaključka kako je koban bio i festival u Cheltenhamu u drugom tjednu ožujka na kojem se okupilo oko 250.000 ljudi. Prema izvještaju Edge Health-a, Cheltenham je “doveo do 37 dodatnih smrti povezanih s koronavirusom”.

Hina / foto Pixabay

- Oglas -