Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKADenisu iz Njemačke koji je Makarsku izabrao za drugi dom vraćen izgubljeni...

Denisu iz Njemačke koji je Makarsku izabrao za drugi dom vraćen izgubljeni novčanik: To je poštena i sigurna Hrvatska zbog koje sam doselio

Denis Huelsberg iz Njemačke, spec.interne medicine, prije godinu i pol izabrao je Makarsku za svoj dom i nije požalio, a da nije pogriješio pri izboru grada i države, još se jednom, kako kaže, uvjerio prekjučer, kada je ponovno uvidio koliko je važno živjeti u sigurnom okruženju i za sugrađane imati ljude dobrih namjera. Naime, Denis je prekjučer izgubio novčanik u kojemu su bili svi dokumenti uključujući hrvatsku i njemačku osobnu iskaznicu, kreditne kartice, 200 eura u gotovini i pola zlatnika procijenjene vrijednosti oko 700 eura, tzv. “lucky gold coina”.

Je li mu pomogao zlatnik za sreću ili je Makarska jednostavno grad poštenih ljudi, nećemo gatati, ali nakon što je prijavio nestanak novčanika policiji, javila mu se gospođa koja živi u kući nasuprot Tommyja te mu vratila takuin pronađen na podu.

– Nažalost joj ne znam ime, ali bio sam joj neizmjerno zahvalan i kao znak zahvalnosti za taj pošteni čin dao sam joj 100 eura, ispričao nam je Denis koji se nije nadao “povratku” izgubljenog novčanika kojega u velikom gradu vjerojatno nikad više ne bi držao u rukama, sa svim kreditnim karticama i “cashom”, ali i vrijednim zlatnikom.

Ispričati ovu lijepu priču bilo bi krnje bez da objasnimo kako je njemački liječnik internist završio u Hrvatskoj. Tim više što nema nikakve veze s Makarskom ni Hrvatskom, niti on niti njegova supruga Kristine, niti je ikad bio makarski turist.

– Kupili smo stan u Kalalargi a za dva do tri mjeseca, nadam se, moja kćer otvara vinoteku u poslovnom prostoru u prizemlju. Naime, upravo renoviramo prostor, kazao nam je 55-godišnji Denis.

Denis je u Njemačkoj radio kao privatni internist, a njegova supruga kao učiteljica. Iako je imao posložen život, život u Njemačkoj za njega i za njegove ipak nije bio bajka.

– Glavni razlog odlaska iz Njemačke bio je totalitarizam i fašizam. Već 10-ak godina razmišljamo otići iz Njemačke jer tamo više nije moguće imati svoje mišljenje i slobodno ga izraziti. Posljednjih smo godina razmišljali što odabrati kao drugi dom, i tu su u obzir dolazile opcije poput Švicarske, Austrije, Crne Gore i Hrvatske. 2021.godine smo došli na 10-ak dana pogledati nekretnine i nakon prvog tjedna bili smo vlasnici stana u Kalalargi, tumači nam Denis.

Zanimalo nas je ima li njegova tvrdnja o totalitarizmu veze s pandemijom, posebice s obzirom da je liječnik.

– Itekako ima veze s korona-krizom, ali ona je samo vrh cijele priče. U vrijeme kad je počinjala pandemija dao sam jedan intervju u kojemu sam savjetovao oprez kod vakcinacije te sam također tvrdio kako je korona bolest pooput svake gripe. Također sam u tom intervjuu izrazio mišljenje da ne bi trebalo zbog korone odvajati djecu od roditelja odnosno izolirati starije ljude jer će to imati pogubne posljedice. Na koncu se pokazalo da sam bio u pravu, pripovijeda nam njemački liječnik.

Je li vaše izražavanje stavova o pandemiji imalo posljedice na vaš rad?

– Da…Jedni su mi dolazili zbog toga u ordinaciju, a drugi su me blatili i nazivali covidiotom, te pozivali da mi se oduzme licenca za rad, odvraća.

U Hrvatskoj se osjeća ugodno i sigurno. Vraćeni novčanik još mu je jedna potvrda da je Makarska dobar izbor za miran i ugodan život.

Osim što uskoro planira otvoriti vinoteku, točnije, vodit će ju njegova kćer, namjerava otvoriti ordinaciju. Kaže kako je i specijalist za dijabetologiju.

No prije toga kaže kako mora naučiti hrvatski jezik.

– Osim prirode ovdje kod vas mi se sviđaju ljudi i kako se ponašaju jedni prema drugima. Već smo stvorili i neka nova prijateljstva, a da ne govorim da je mjesto jako lijepo. Živimo u sigurnom i prijateljskom gradu i to je lijepo iskustvo. Baš uživamo, za kraj će naš sugovornik, ujedno otac troje punoljetne djece u 20-tima koji nam je poručio kako je uvjerenje da njegova djeca nemaju budućnost u Njemačkoj bilo jedno od presudnih.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

- Oglas -