Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaČEŠKI USTAVNI SUD SRUŠIO ODLUKU VLADE O ZABRANI PUTOVANJA "Naši građani mogu...

ČEŠKI USTAVNI SUD SRUŠIO ODLUKU VLADE O ZABRANI PUTOVANJA “Naši građani mogu putovati, ali se moraju vratiti negativni na koronavirus”

Češki predsjednik Miloš Zeman poručio je nedavno građanima da uživaju u ljepoti vlastite zemlje ovoga ljeta budući da će putovanja u druge države biti zabranjena cijelu godinu. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare došlo je do preokreta, a nova odluka čeških vlasti imat će utjecaj i na Hrvatsku – piše Dnevnik.hr

Naime, odluku Češke o zabrani putovanja u druge zemlje srušio je Ustavni sud, a na jučerašnjoj konferenciji za medije ministra zdravstva, Adama Vojtěcha rečeno je kako će se Česima ukinuti zabrana putovanja u druge zemlje zbog razloga nevezanih uz posao.

“Moguće je putovati u inozemstvo čak i na godišnji odmor. No kad se naši građani vrate, morat će biti negativni na koronavirus što će dokazati testom ili obavezno moraju ići u dvotjednu karantenu”, kazao je na konferenciji za medije ministar zdravstva te zemlje, javlja Guardian. Tako se od petka, 24. travnja u ponoć, ukida  zabrana slobodnog kretanja i javnog okupljanja više od 10 osoba istovremeno. Zasad su javna okupljanja ograničena na dvije osobe.

Inače, najava je uslijedila nekoliko sati nakon što je vlada ubrzala otvaranje pojedinih gospodarskih subjekata uslijed sve većih pritisaka. Restorani i pubovi moći će se u potpunosti otvoriti 25. svibnja, dva tjedna ranije nego što je prvotno planirano.Opuštanje mjera uslijedilo je nakon što je Sud proglasio nezakonita vladina ograničenja.

M.D.

 

- Oglas -