Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaBožinović: Uz blaže epidemiološke mjere imamo bolje rezultate nego većina zemalja

Božinović: Uz blaže epidemiološke mjere imamo bolje rezultate nego većina zemalja

Epidemiološke mjere u Hrvatskoj su bile blaže, a rezultati su bolji nego u većini zemalja, ocijenio je u petak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

“Imamo kontrolabilnu epidemiološku situaciju i činjenicu da smo u pravo vrijeme pokrenuli restriktivne mjere. Te mjere nisu toliko restriktivne kao u nekim drugim zemljama, pri čemu ne treba ići daleko od Hrvatske radi usporedbe mjera”, kazao je Božinović.

Upitan strahuje li zbog mogućeg širenja prosvjeda zbog oštrih epidemiološkh restrikcija, kakav je održan u petak u Rijeci, Božinović je odgovori kako treba vidjeti je li taj prosvjed prijavljen i poštuju li se epidemiološke mjere.

“Sama činjenica da su ljudi izašli na neki način je potvrda da je sve što smo dosad radili omogućilo da se dosta toga ekonomski i društveno aktivira”, dodao je poručivši da ne strahuje od prosvjeda.

Božinović je izvijestio kako se na razini Europske unije razgovara o situaciji vezanoj za prijelaz granica.

“Idućih bi dana Europska komisija trebala izaći s određenim promišljanjima kako se vratiti u normalu, kada epidemiološka situacija to dopusti. Moramo biti svjesni da to ovisi o nacionalnim odlukama. Na neki način su podignute granice unutar schengenskog područja. Sve je to dio koherentnih napora na razini EU-a”, kazao je.

Hina

- Oglas -