Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaAKTUALNOBebek kaže da bi iduće godine mogli imati svoj dom zdravlja, Mendeš...

Bebek kaže da bi iduće godine mogli imati svoj dom zdravlja, Mendeš veli da nikad bliže cilju nismo bili

Visoki stupanj suglasnosti oko izdvajanja makarske ispostave iz županijskog Doma zdravlja sintagma je koju je prilikom nedavnog posjeta Makarskoj upotrijebio premijer Andrej Plenković. Što to znači u praksi, pitali smo dr.Damira Mendeša, nekadašnjeg člana Upravnog vijeća Doma zdravlja te drugog čovjeka makarskog HDZ-a, inače oftamologa koji dobro poznaje problematiku u županijskom Domu zdravlja i kompetentna je osoba bez obzira što formalno nema izvršne ovlasti. Gradonačelnika Juru Brkana smo, inače, pokušali dobiti na telefon, no rečeno nam je da je na putu.

U svakom slučaju, Mendeš tvrdi kako se ovog puta s ovom pričom najdalje odmaklo, i prema njegovim riječima, ako nećemo sad iskoristiti ovu situaciju, onda tko zna kad će se ovako posložiti karte. – Uistinu se daleko odmaklo i po meni nikad nismo bili bliži. Činjenica jest da sam, s obzirom na to da se do sada nekoliko puta dogodio fijasko, vrlo oprezan i suzdržan. No isto je tako činjenica da sa strane Vlade postoji volja, a ono što je premijer rekao, nije bez osnova. I što je jako važno, u Županiji su se napokon otopili ledenjaci i zapuhali novi vjetrovi, što ranije nije bio slučaj, kazao nam je Mendeš napomenuvši kako nije ni u gradskoj upravi niti u Domu zdravlja kako bi komentirao s te pozicije, no jasno nam je kako Mendešev povratak u aktivnu politiku podrazumijeva i potrebu za njegovim mišljenjem unutar same stranke.

Doznajemo da se radi na troškovniku, što je ranije redovito bio problem jer se od uprave županijskog Doma zdravlja nikad nije dobio podatak o tome koliko koja ambulanta ili odjel troši, a koliko zarađuje. U tom slučaju novac koji ide od HZZO-a županijskom domu zdravlja samo bi se spustio na grad kao upravljača.

No iako su u zdravstvu financije uvijek problem, trenutno je prema Mendeševim riječima fokus na nečemu drugom, a to je stvaranje pravnog okvira. Naime, po važećem Zakonu o zdravstvenoj skrbi osnivač domova zdravlja može biti samo Županija, a ne Grad. Hoće li se to riješiti kroz nekakvu uredbu, ili pak izmjenu zakona, ovisi o pravnim mogućnostima, kazat će i dr.Marko Ožić-Bebek, predsjednik Gradskog vijeća i, uz Mendeša i Brkana, jedan od involviranih u ovu priču.

-Uredbe su moguće, no njihovo trajanje je do godine dana, u kojem periodu bi se mogao izmijeniti zakon. No izmjene zakona su možda već u tijeku, to tek trebamo vidjeti, pojasnio je Bebek.

-Ono što je trenutno važno jest da je premijer stao iza toga da Makarsko primorje dobije svom dom zdravlja. Jasno je da nam je potrebna ili neka manja bolnica ili dom zdravlja, posebno kad znamo da imamo i po 100 tisuća turista. Da premijer misli ozbiljno, dokaz je i to što me je jučer zvao ministar zdravlja kako bismo dogovorili sastanak na ovu temu. Nadalje, Županija podržava pod uvjetom da ne preuzimaju odgovornost za eventualno loše poslovanje doma zdravlja  s obzirom na loša iskustva iz bliske povijesti. Taj rizik bi trebao preuzeti Grad, kazao je Bebek.

Sporni pravni okvir međutim, slaže se i Bebek, ne treba biti kočnica imajući na umu da gdje ima volje, ima i načina. Drugo pitanje je pitanje financija, što se trenutno pokušava definirati.

-Nama je bilo poznato koliki su prihodi, no ne i koliki je trošak, jer nam taj podatak nikad nisu dali. Na tome radimo i onda će biti jasnije koliko to sve stoji i koliko bi nas koštao eventualni nadstandard i plaćanje nekog specijalista uz postojeću zdravstvenu uslugu. Grad Makarska, odnosno gradonačelnik, jest spreman sufinancirati iznad standarda, međutim, trebale bi se uključiti i općine na Primorju, te plaćati sukladno nekom modelu kao u Vodovodu gdje Grad Makarska drži 50 posto. Nadam se da će takva inicijativa uspjeti jer do sada smo uvijek imali problem kada bi jedna općina odbila sudjelovati, te bi se za njom povele i druge, tumači Bebek.

Mendeš upozorava na još jedno pitanje, a to je pitanje uprave. Nakon izdvajanja Dom zdravlja bi trebao imati svoju upravu, no opet, kaže Mendeš, nije rješenje da administracija “posisa” zdravstveni novac. Moglo bi se računovodstvo, primjerice, vezati uz gradsko, kaže Mendeš koji kaže kako glede upravljanja postoji još jedna bitna stvar.

-Domove zdravlja vode liječnici, no dom zdravlja bi najbolje vodio dobar menadžer, jer po meni, u neki se sustav može “utući” milijarde kuna, a da on bude loš. Može se međutim uložiti milijune kuna, i da taj sustav bude racionalniji i bolji. No, prije svega treba riješiti pravni okvir, napominje Mendeš.

Moramo priznati kako nam sve to pomalo zvuči kao već poznata priča, k tome još i predizborna?

-Vjerujte da nije predizborna priča jer je zdravstvo preozbiljna stvar, jer se zbilja ozbiljno radi, jer se posložilo tako da imamo podršku na svim razinama, i na kraju krajeva, kroz mjesec dana će se vidjeti koliko je ozbiljno. Dosta puta se o tome pričalo, ali ovog puta je priča bez sumnje otišla najdalje. A kad se postave temelji za  odvajanje, onda će biti nebitno hoće li na vlasti biti Jure, Mate ili Damir, veli Mendeš.

Bebek će dodati kako bi se moglo, bez pretjerivanja, očekivati kako bi od 1.siječnja 2022.godine dom zdravlja biti – pod upravom Grada Makarske.

Ivona Ćirak/foto M.D.

 

- Oglas -