Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOANALIZA NE LAŽE More je izvrsne kakvoće, za ružnu sliku "krivo" tek...

ANALIZA NE LAŽE More je izvrsne kakvoće, za ružnu sliku “krivo” tek cvjetanje mora

Cvjeta li more ili je more onečišćeno? Nagađanja oko uzroka ružnoj slici u uvalama te makarskoj luci jedino može zaustaviti – analiza mora. A analiza mora, na četiri lokacije u Makarskoj, te na 14 ostalih plaža na potezu od Brela do Makarske, pokazuje da je more izvrsne kakvoće! Ni na jednoj od plaža u Baškoj Vodi, Brelima, Makarskoj, Promajni i Krvavici nema vidljivog onečišćenja, nema plutajućih otpadnih tvari, niti mineralnih masnoća.

Analizu je Nastavni zavod za javno zdravstvo proveo baš u utorak, na dan kada su se mještani žalili na tzv.zagađenje mora, nagađajući kako se radi o fekalijama i otpadnim vodama. Budući je očigledno da je more savršeno čisto i sigurno za kupanje, a k tome i ugodne temperature od gotovo 22 stupnja Celzijeva, ostaje zaključiti kako je “krivac” za ružnu sliku u uvalama i luci bilo – cvjetanje mora.

– Naravno da je moguće da okolišno zagađenje odnosno ljudski faktor pospješi cvjetanje mora te utječe na pojačani razvoj algi. Međutim, analiza mora je jedina znanstvena metoda na osnovu koje možemo zaključiti kako se, ako isključimo onečišćenje, radi o cvjetanju mora. More je naglo zatoplilo i cvjetanje mora može biti osobito izraženo u zatvorenim uvalama u kojima se more nije stiglo izmiješati, te to pogoduje cvjetanju algi, istumačio je za naš portal prof.Alen Soldo sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Bez analize mora teško je tvrditi radi li se o nekom kanalizacijskom ispustu, kakvih je, kaže i Soldo, na Jadranu na stotine, ili je neki drugi uzrok, no srećom da NZJZ više puta mjesečno analizira more koje je, kako se vidi u posljednjim analizama, savršeno sigurno za kupanje. Ne samo 8.lipnja nego i 2.lipnja, kada je rađena prethodna analiza.

Ivona Ćirak /foto M.D

- Oglas -