Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAAKVARIJ GROTA Županija: Zahtjevi koncesionara se trebaju uskladiti s prostorno-planskom dokumentacijom

AKVARIJ GROTA Županija: Zahtjevi koncesionara se trebaju uskladiti s prostorno-planskom dokumentacijom

Kako će se razvijati projekt akvarija sa Seawalkom, suvenirnicom, botaničkim vrtom i ostalim planiranim sadržajima o kojima smo pisali proteklog tjedna, odnosno što je moguće prema Zakonu o gradnji i Prostornom planu grada Makarske, još uvijek nije poznato i čini se da se radi o još jednom vrućem krumpiru, s jednom bitnom razlikom koju ćemo u nastavku pojasniti.

Vrućim krumpirom je gradonačelnik Zoran Paunović, naime, nazvao projekt izgradnje plaže Khalani beach hotela, nakon što je stao iza projekta i istovremeno se odmaknuo od odluka koje su tom projektu prethodile. Podsjetimo da je projekt plaže jučer prošao na Skupštini Splitsko-dalmatinske županije, unatoč pritisku NLO-a odnosno Udruge UZOR Osejava koja je čak pokušala skinuti ovu točku s dnevnog reda. No vijećnici većinom glasova odbili su njihov prijedlog izmjene dnevnog reda, kao što je većina glasova presudila da projekt ipak ide dalje.

Vratimo se sad na projekt Grote.

Evo zašto se čini kako, po svemu sudeći, ni Županija ni Grad nisu načisto što s tim.

Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo smo, naime, poslali upit još pretprošlog tjedna te nam je odgovoreno sljedeće:

– U predmetu koncesije na pomorskom dobru za rekonstrukciju (preuređenja) špilje Grota u akvarij i njenog gospodarskog korištenja na dijelu k.o. Makarska-Makar koncesija je dana trgovačkom društvu GROTA MAKARSKA d.o.o., na vremensko razdoblje od 20 godina te ista ističe 04. siječnja 2036.godine.

Temeljem važeće Odluke i nastavno na isti Ugovora o koncesiji, koncesionar je dužan dostaviti Uporabnu dozvolu u roku od 55 mjeseci od dana sklapanja Ugovora o koncesiji, odnosno istu je bio dužan dostaviti do dana 04. srpnja 2020.godine.

Koncesionar se obratio sa zahtjevom da se, zbog objektivnih razloga, produlji rok za dostavu Uporabne dozvole.

Po konstituiranju Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru na području Splitsko-dalmatinske županije, o predmetnom zahtjevu se raspravljalo dana 25.studenog 2021.godine te 27. siječnja 2022.godine te je donesen nalaz i mišljenje kako potrebno održati zajednički sastanaka predstavnika Splitsko – dalmatinske županije, Grada Makarske te koncesionara, društva Grota Makarska d.o.o., kako bi se prije daljnjih postupanja te eventualnog donošenja novih Odluka uskladili zahtjevi koncesionara sa zakonskim mogućnostima te prostorno planskom dokumentacijom, navode iz upravnog odjela.

Što to znači?

To znači da je prilično izvjesno da prostorno-planska dokumentacija ne daje mogućnosti za baš sve predviđene sadržaje. Podsjetimo, koncesija je prije četiri godine dana za projekt akvarija i suvernice. Firmu Grota Makarska d.o.o. kupili su Perkići, točnije, kao novi vlasnici firme upisani su braća Antonio i Roberto Perkić.

Perkići kažu kako je stari projekt bio neprihvatljiv jer je sadržavao sanitarni čvor za invalide, no ne i adekvatan pristup. Međutim, projekt je dobio i dosta novih sadržaja poput morske šetnice, skakaone za Red Bull natjecanja, botaničkog vrta, terase sa sjedećim mjestima te već navedenog prilaza za invalide.

Do zaključenja pisanja članka nismo dobili gradonačelnika Zorana Paunovića. Konkretno nas je zanimalo što je u okviru zahtjeva investitora moguće, te jesu li spremni, i kako, uskladiti njihove zahtjeve na što se u svojem odgovoru pozvala i Županija.

Ako je zaključivati iz odgovora nadležnog županijskog odjela, očito je da  postoji volja da se usklade uvjeti i zahtjevi Perkića. Logično je da se investitor uklopi. S obzirom da je investitor kazao kako ne želi raditi veće preinake te kako će se strpjeti dok se ne omogući realizacija njegove vizije, nije jasno kako se kompromis može napraviti sa strane javnopravnih tijela koja svoje dozvole izdaju sukladno zakonskim propisima. Znači li to da bi se zbog ovog višemilijunskog projekta trebala mijenjati prostorno-planska dokumentacija, i bi li Grad bio spreman na to, još uvijek nitko decidirano nije rekao. Može se samo pretpostavljati kako bi ovakav prijedlog prošao u javnosti te koje bi reperkusije imao, s obzirom da se ipak radi o Sv.Petru i zelenoj zoni.

S druge strane, ako se ne nađe nekakav kompromis koji bi rezultirao uporabnom dozvolom, koncesija može biti oduzeta. To znači daljnji status quo za Grotu.

Ono što ovaj krumpir definitivno čini manje vrućim nepostojanje je političkog pritiska. Činjenica je, naime, da se oporba ovim ne bavi i da nema pritiska kao što je to bio slučaj s plažom kod Romane, oko koje je konstantno bdio NLO.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -